Handelingen

Erichem, Binnenstraat 1 - Sint Joris

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Joris
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Erichem
Provincie: Gelderland
Gemeente: Buren
Plaats: Erichem
Adres: Binnenstraat 1
Postcode: 4117GR
Inventarisatienummer: 11449
Jaar ingebruikname: 16e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 11417


Geschiedenis

De Ned. Herv. Kerk bestaat uit een éénbeukig schip dat tot stand kwam rond 1500. Het schip is zes traveeën lang en bezat een éénbeukig koor met een driezijdige koorsluiting. Het schip is voorzien van een vlak houten plafond bestaand uit moer- en kinderbinten. Het 15de-eeuwse koor is later op één travee na gesloopt en vervangen door een consistoriekamer. Deze is bij een restauratie van de kerk tussen 1979 en 1981 uitgebreid. Toen kreeg de consistorie zijn huidige uiterlijk in historiserende trant.

De toren bezit een 13de eeuwse tufstenen onderbouw en een 14de eeuwse bovenbouw. De bovenbouw van de toren heeft overeenkomsten met de toren van de Lambertuskerk te Ingen. De toren is voorzien van een ingesnoerde naaldspits.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Schip van de middeleeuwse dorpskerk, 16e eeuw. Toren met 13e eeuwse, tufstenen onderbouw en 14e eeuwse bovenbouw. Eenklaviers orgel. Vermoedelijk rond 1815, gemaakt door A.Meere te Utrecht. Aangekocht van de Chr.Geref.kerk te Woerden en in 1982 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Van het oorspronkelijke orgel zijn het front en drie registers bewaard gebleven. De bestanddelen uit 1982 vallen buiten de bescherming. Klokkenstoel met klok van W. Butendiic, 1450?, diam. 81 cm. Mechanisch torenuurwerk A.H. van Bergen, Heiligerlee, 1888, is buiten gebruik gesteld.

Orgel

Eenklaviers orgel. In 1804 gemaakt door A. Meere te Utrecht voor de Oud-Katholieke Kerk te Culemborg. Aangekocht van de Chr. Gereformeerde kerk te Woerden en in 1982 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Van het oorspronkelijke orgel zijn het front en drie registers bewaard gebleven. De bestanddelen uit 1982 vallen buiten de bescherming.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur