Handelingen

Emmen, Leemkoelen 1 - Angeluskerk (1966 - 1992): verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Geschiedenis)
Regel 38: Regel 38:
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
 
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | Monument-status:
 
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | Monument-status:
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" |  
+
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | n.v.t.
 
|}
 
|}
  
; Geschiedenis
+
==Geschiedenis==
::bg '92,
 
  
15 april 2007 door brand verwoest, vervolgens afgebroken.
+
Gereformeerde Angeluskerk, opgericht in 1966 voor de nieuwbouwwijk Angelslo, een oostelijke uitbreiding van Emmen. De kerk, gebouwd in de vorm en onder de symboliek van een tent, gold als een belangrijk voorbeeld van gereformeerde kerkbouw uit de jaren 1960. Het ontwerp was afkomstig van architect C.J. Groen. De kerk kreeg in 1967 een De Olde-orgel en leidde verder een kort bestaan dat noodlottig eindigde. In 1992 werd de kerk gesloten. Bij de sluiting verhuisde het orgel naar de Schepershofkerk in Emmen. En toen begon de ellende. Architect Groen stelt voor om 50 seniorappartementen in de kerk te bouwen, waarbij het mooie exterieur in tact zou blijven. De gemeenteraad ging daarmee akkoord. Omwonenden maakten echter bezwaren en het plan ging ten slotte van tafel. En daarna bleef het steeds bij nieuwe plannen. Het laatste plan van Groen was de voormalige kerk, die er inmiddels als een bouwval bijstond, te slopen en op die plaats woningen te bouwen. En verder gebeurde er niets, zelfs nadat de architect de kerk had gekocht. Er waren vele plannen, ook plannen om de kerk te slopen en er bungalows te bouwen. Maar het bleef steeds bij plannen. Zondagavond 15 april 2007 is de voormalige kerk geheel uitgebrand. (48-02/58-07)
 
 
Het verhaal van de Angeluskerk blijft heel triest. De kerk is in 1966 gebouwd door architect C.J. Groen. In 1992 is de kerk gesloten. En toen begon de ellende. Architect Groen stelt voor om 50 seniorappartementen in de kerk te bouwen, waarbij het mooie exterieur in tact blijft. De gemeenteraad gaat akkoord. Omwonenden maken bezwaren en het plan gaat ten slotte van tafel. En daarna blijft het steeds bij nieuwe plannen. Het laatste plan van Groen is de voormalige kerk, die er nu als een bouwval bijstaat, te slopen en op die plaats woningen te bouwen. De kerk kreeg in 1967 een De Olde-orgel. Bij de sluiting verhuisde het orgel naar de Schepershofkerk in Emmen. En verder gebeurde er niets, zelfs nadat de architect de kerk had gekocht. Er waren vele plannen, ook plannen om de kerk te slopen en er bungalows te bouwen. Maar het bleef steeds bij plannen. Zondagavond 15 april 2007 is de voormalige kerk geheel uitgebrand. (48-02/58-07)
 
 
[[afbeelding:Brand_angeluskerk_emmen.jpg]]
 
[[afbeelding:Brand_angeluskerk_emmen.jpg]]
  
Regel 52: Regel 49:
 
(www.sowemmenoost.nl/webdagboek/tweedekw2007.html)
 
(www.sowemmenoost.nl/webdagboek/tweedekw2007.html)
  
 +
==Afbeelding==
 
;Exterieur
 
;Exterieur
::
+
 
 
<gallery>Afbeelding:Emmen vml.Gereformeerde Angeluskerk.jpg|kopie ansichtkaart
 
<gallery>Afbeelding:Emmen vml.Gereformeerde Angeluskerk.jpg|kopie ansichtkaart
 
</gallery>
 
</gallery>

Versie van 16 jan 2013 om 14:56


Algemene gegevens
Genootschap : Gereformeerde Kerken in Nederland
Gemeente : Emmen
Plaats : Emmen
Adres : Leemkoelen 1
Provincie : Drenthe
Jaar ingebruikname : 1966
Huidige bestemming: door brand verwoest
Naam kerk : Angeluskerk
Architect : Groen, C.J.
Monument-status: n.v.t.

Geschiedenis

Gereformeerde Angeluskerk, opgericht in 1966 voor de nieuwbouwwijk Angelslo, een oostelijke uitbreiding van Emmen. De kerk, gebouwd in de vorm en onder de symboliek van een tent, gold als een belangrijk voorbeeld van gereformeerde kerkbouw uit de jaren 1960. Het ontwerp was afkomstig van architect C.J. Groen. De kerk kreeg in 1967 een De Olde-orgel en leidde verder een kort bestaan dat noodlottig eindigde. In 1992 werd de kerk gesloten. Bij de sluiting verhuisde het orgel naar de Schepershofkerk in Emmen. En toen begon de ellende. Architect Groen stelt voor om 50 seniorappartementen in de kerk te bouwen, waarbij het mooie exterieur in tact zou blijven. De gemeenteraad ging daarmee akkoord. Omwonenden maakten echter bezwaren en het plan ging ten slotte van tafel. En daarna bleef het steeds bij nieuwe plannen. Het laatste plan van Groen was de voormalige kerk, die er inmiddels als een bouwval bijstond, te slopen en op die plaats woningen te bouwen. En verder gebeurde er niets, zelfs nadat de architect de kerk had gekocht. Er waren vele plannen, ook plannen om de kerk te slopen en er bungalows te bouwen. Maar het bleef steeds bij plannen. Zondagavond 15 april 2007 is de voormalige kerk geheel uitgebrand. (48-02/58-07) Brand angeluskerk emmen.jpg

bron: webdagboek ds. De Korte, Emmen (www.sowemmenoost.nl/webdagboek/tweedekw2007.html)

Afbeelding

Exterieur