Handelingen

Emmen, Kapelstraat 63 - De Kapel: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
Regel 105: Regel 105:
 
afbeelding:Emmen_PKN_Hervkapel_exterieur08.jpg
 
afbeelding:Emmen_PKN_Hervkapel_exterieur08.jpg
 
Afbeelding:Emmen Herv Kapel Verschueren 1961.jpg
 
Afbeelding:Emmen Herv Kapel Verschueren 1961.jpg
 +
Afbeelding:Emmen Hervormde Kapel.jpg|kopie oude ansichtkaart
 
</Gallery>
 
</Gallery>

Versie van 6 mrt 2011 om 20:15


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Herv Evangelisatie
Gemeente : Emmen
Plaats : Emmen
Adres : Kapelstraat 63
Provincie : Drenthe
Jaar ingebruikname : 1925
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Kapel
Architect : Stuivinga, J. en T.
Monument-status: Rijksmonument
Geschiedenis
Uitbreiding in 1951.
Inleiding

De Hervormde kerk is in 1923 gebouwd in opdracht van het bestuur der Ned. Hervormde Evangelisatie te Emmen, naar ontwerp van Jan en Theo Stuivinga uit Zeist, in traditionalistische stijl. Met name de vensters en deuren zijn in neo-Hollandse-renaissance stijl.

In 1951 is de kerk vergroot door de architectencombinatie Stuivinga & v.d. Horst uit Zeist/Emmen. Hierbij zijn een narthex en een extra schiptravée aangebouwd.

Het interieur verkeert nog geheel in originele staat.

De bescherming betreft het totale bouwvolume behalve de aanbouwen aan de achterzijde, het interieur behalve het moderne tochtportaal, beide inclusief de detaillering.

Beschrijving

Zaalkerk van zeven traveeën met aangebouwde consistoriekamer en toren in de oksel, opgetrokken in baksteen onder een met pannen gedekt zadeldak. In het muurwerk van kerk, consistorie en toren loopt rondom een gemetselde speklaag. In de zuidgevel bevindt zich de entree met bordes en stoep in een portiek van spits gebogen archivolten. Rechts een gevelsteen met "Jan en Theo Stuivinga, architecten". De entree bestaat uit een dubbele opgeklampte deur. Boven de entree een hoog drielicht venster met kleine roedenverdeling. In de geveltop ruitvormig siermetselwerk. Aan de dakeinden vlechtingen in het metselwerk.

De oost- en westgevel wordt geleed door steunberen op de traveescheidingen. Tussen de steunberen, behalve in de hoektraveeën, hoge vensters, die de daklijst doorbreken.

Tegen de noordgevel is onder de speklaag een aanbouw gemaakt. Boven de lijst de twee oorspronkelijke vensters.

De vierkante toren kraagt uit, direct onder de nokrand van de kerk. Onder de uitkraging zijn overhoeks waterspuwers aangebracht. De toren is afgedekt met een tentdak. In de westgevel een toegang bestaande uit een dubbele opgeklampte deur in een portiek van spits gebogen archivolten. In de zuidgevel een steen met "gebouwd in 1923".

De consistoriekamer is links aan de westgevel aangebouwd onder een zadeldak. In de langsgevels tienruits liggende vensters met kleine roedenverdeling. In de blinde topgevel met insnoering vlechtwerk.

Interieur

Het interieur is in originele staat. De kerk heeft een vlakke open houten dakstoel met schenkelspanten. De vloer heeft een helling. Preekstoel, banken en bankenplan zijn onveranderd. Het orgel en orgelkas boven de preekstoel zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Onder het balkon aan de zuidzijde is een modern tochtportaal aangebracht.

Orgel

Het orgel is in 1961 als opus 528 gebouwd door de firma L. Verschueren (Heythuysen).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Koppelfluit 4' - Nasard 2⅔' - Superoctaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4-5 sterk - Trompet 8'.
  • Zwelwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Quintadeen 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Spitsfluit 2' - Larigot 1⅓' - Scherp 1' 3-4 sterk - Dulciaan 8'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Baarpijp 8' - Quint 5⅓' - Koraalbas 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Zwelwerk aan Pedaal - Zwelwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische speeltractuur en elektrische registertractuur (sleepladen). Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Waardering

NH kapel van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristieke representant van het hervormde kerkelijk leven

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp en in het oeuvre van de architecten

- vanwege de gaafheid