Handelingen

Elspeet, Nunspeterweg 5 - Dorpskerk

Uit Reliwiki

Versie door Giessenvander.Niels (Overleg | bijdragen) op 16 dec 2017 om 15:54 (Externe links)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Nederlands Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nunspeet
Plaats: Elspeet
Adres: Nunspeterweg 5
Postcode: 8075AA
Inventarisatienummer: 00255
Jaar ingebruikname: 16e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 30847


Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Verbouwd in 1920. Uitbreiding in 1991.

Van 2004 tot 2010 ook in gebruik bij de Hersteld Hervormde Gemeente.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Laatgotische, eenbeukige dorpskerk, waarvan het schip in de 19de en 20ste eeuw geheel verbouwd en uitgebreid is in quasi gotische stijl. Driezijdig gesloten, gepleisterd koor (XV) met op de makelaar een smeedijzeren kruis, gedateerd 1727. Tot de inventaris behoren o.a. een kansel, fragmenten van banken en twee kaarsenkronen, alle uit de 17de eeuw, alsmede een grafzerk uit 1612. De toren is een sober bakstenen bouwwerk, dat met zijn rechthoekige en halfrond gesloten spaarvelden de indruk wekt uit omstreeks 1800 te dateren, hoewel de kern mogelijk ouder is. In de toren een luidklok van Henricus Meurs, 1612, en twee klokken van Francois Hemony, 1659.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 8 mei 2007.

”Zijn daden gedenken”, luidt de titel van een boek met ”Historische schetsen in en rond de dorpskerk van Elspeet”. In het boek, een uitgave van Gebr. Koster in Barneveld, worden vier eeuwen hervormd (gereformeerd) kerkelijk leven in Elspeet en Vierhouten in beeld gebracht.

Het boek is geen „traditionele” kerkgeschiedenisbeschrijving geworden, aldus de commissie kerkelijk erfgoed te Elspeet, maar „veelmeer een relaas van de bewoners van Elspeet en hun betrokkenheid bij hun kerk.” Meer dan 235 illustraties verrijken historische schetsen in ruim twintig hoofdstukken.

De uitgave bevat ook informatie over de hofprediker, schaapherder en ouderling Willem Mouw, en -onder meer- een levensbeschrijving van en interview met de oud-predikant ds. J.P. Verkade, die nog altijd in Elspeet woont. Ook bijvoorbeeld de „dramatische gebeurtenissen” rond de polio-epidemie in 1966 worden beschreven.

Vanaf 1 juni is het boek in de boekwinkel te koop. De oplage is beperkt en eenmalig.

Orgel

Het orgel is in 1989 gebouwd door de firma Hendriksen & Reitsma (Nunspeet).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Speelfluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk - Cornet 8' 5 sterk discant - Trompet 8' bas/discant - Tremulant.
  • Zwelwerk (manuaal 2): Baarpijp 8' - Viola di Gamba 8' - Vox céleste 8', vanaf c - Roerfluit 4' - Nasard 3' - Woudfluit 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk, vanaf a - Hobo 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaaf 8' - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Zwelwerk aan Pedaal - Zwelwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur