Handelingen

Elshout, Kapelstraat 43a - Kapel Wonderbare Moeder

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 22 jul 2023 om 16:43 (Kaart hersteld+aanv)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Wonderbare Moeder
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Heusden
Plaats: Elshout
Adres: Kapelstraat 43a
Postcode:
Sonneveld-index: 07479
Jaar ingebruikname: 1964
Architect:
Huidige bestemming: wegkapel
Monument status: geenGeschiedenis

Elshout, Mariakapel; jk 29-06-2022

Ook bekend als 'OLV van Garsweide'.

Volgens bord ter plaatse:
De Mariaverering in Elshout is al eeuwenoud. Historisch staat vast dat in 1285 de parochie van Oudheusden (waaronder Elshout viel) werd overgedragen aan de Norbertijnen van de abdij van Berne. In Elshout bevonden zich een Mariakapel (op de Gaasweide) en nog een andere kapel, toegewijd aan Sint-Agatha. Deze kapellen zijn misschien van iets latere datum. Volgens legende verscheen Maria al in de 12e eeuw.

Een boer uit Drunen was op zijn land vlas aan het zaaien. Hij was dorstig, maar had geen drinken bij zich. Vanuit de verte zag hij een vrouw naderen, die hij niet kende. Zij bood hem te drinken aan vanuit een nabijgelegen sloot. Dit water was het heerlijkste wat hij ooit had geproefd. Terwijl hij zijn dorst leste, voelde hij de liefde tot Maria in zich opkomen, en hij beloofde om – zodra het vlas rijp zou zijn – een kapel te bouwen ter ere van haar. Toen hij de volgende dag terugkwam merkte hij dat het vlas reeds rijp was. En hij begon onmiddellijk aan de bouw van een kapel. Hierin werd een beeld van Maria geplaatst. Het staat nu in de parochiekerk van Elshout en wordt vereerd onder de titel van Wonderbare Moeder.

De huidige Mariakapel dateert van 1964 en vervangt de oude die gebouwd was in neogotische stijl. De Onze Lieve Vrouwe Schuts is historisch sterk met de Mariaverering verbonden, en heeft een belangrijke plaats in de Elshoutse parochie van Sint-Jan Evangelist. Vooral in de meimaand trekken vele pelgrims naar Elshout.

  • 2021 - De Mariakapel in Elshout is heel open, daardoor is er maar amper privacy. Dat gaat veranderen: er komt een voorgebouw aan het bestaande kapelletje. Dan kunnen alle bezoekers wél in alle beslotenheid bidden. ,,Het is iets intiems, dan voelt het niet prettig als iedereen je kan zien.”
  • 2021 - juli - In de afgelopen weken is de bouw en de restauratie van de Mariakapel in Elshout weer gevorderd. In de kapel zijn de muren gereinigd en is de betonnen vloer gestort. Het plafond is aangebracht waarvoor hardhouten delen gebruik zijn, gemaakt uit de banken van de Herptse kerk. Architect Gijs de Bonth koos voor een sobere grijze kleur en vrijwilligster Mien Jonkers heeft de planken geschilderd.
  • 2021 - Op 1 juni 2021 startte de renovatie en aanbouw van de Mariakapel in Elshout. Precies een halfjaar later gingen de deuren weer open. Het is een parel geworden, te danken aan Elshout zelf. Bijna 85.000 euro is er bijeen gebracht. ,,Toen we dat bedrag voor de eerste keer hoorden, dachten we: dat halen we nooit.”
  • 2022 - De vernieuwde Mariakapel aan de Kapelstraat in Elshout wordt zondag 1 mei 2022 officieel geopend.

Gebouwomschrijving

  • Gevels en materialen: Gebogen achterwand. Coulisse in baksteen in wildverband met casementen gevuld met mozaiek in gele steen. Rechthoekige deels geopende kapel in baksteen met plint in rode baksteen.
  • Vensters en deuren: Open rondboog doorgang en vensteropeningen.
  • Dak en bedekking: Zadeldak met shingles.
  • Groen: Park aanleg met hoog opgaande bomen, struiken, grasveld en treurwilg.

Externe links

Afbeeldingen