Handelingen

Elburg, Vrijheidsstraat 1 - Ichthuskerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Afbeeldingen)
k (Wesselink heeft pagina Elburg, Vrijheidsstraat - Ichthuskerk hernoemd naar Elburg, Vrijheidsstraat 1 - Ichthuskerk: Huisnummer)
(geen verschil)

Versie van 19 feb 2015 om 12:26


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Gereformeerde Kerk
Gemeente : Elburg
Plaats : Elburg
Adres : Vrijheidsstraat 2
Provincie : Gelderland
Jaar ingebruikname : 1968
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Ichthuskerk
Architect : Heer, Chr. de
Monument-status:
Inventarisatienummer: 11400

Geschiedenis

later nieuwe gevelbekleding

Orgel

Het orgel is in 1953 gebouwd door de firma Willem van Leeuwen Gzn. (Leiderdorp) voor de kapel van "De Klokkenbelt" te Almelo. In 1998 is het door de firma B.A.G. Orgelmakers (G. Hoogendoorn) te Enschede overgeplaatst naar Elburg en opnieuw geïntoneerd. Ook werd toen de dispositie van het tweede manuaal enigszins gewijzigd.

Dispositie:

  • Manuaal 1: Prestant 8' - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 2' 3-5 sterk.
  • Manuaal 2: Roerfluit 8' - Speelfluit 4' - Nasard 3' - Woudfluit 2' (1998) - Schalmey 8'.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.
  • Tremulant op gehele werk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 65 mm. WK.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 4 augustus 2011.

De renovatie van de Ichthuskerk in Elburg, het kerkgebouw van de gereformeerde kerk, is bijna afgerond, zo bericht de gemeente op haar website. De opknapbeurt ging eind april van start.

De afgelopen maanden kon de gemeente voor haar kerkdiensten op zondagmorgen gebruikmaken van de hervormde Oosterkerk. Op 17 juli was het „de twaalfde en laatste zondag. Twaalf morgendiensten zijn er gehouden en twaalf keer was er ’s avonds een gezamenlijke dienst met de hervormde wijk Oost.”

Vorige week zondag kwam de gemeente voor het eerst weer samen in de Ichthuskerk. Op 2 september wordt het bedehuis officieel weer in gebruik genomen. De volgende dag is er een open dag.

Voor de renovatie was 200.000 euro nodig. Ruim de helft daarvan was in maart al beschikbaar. Voor de rest, 80.000 euro, werden inmiddels verschillende acties gehouden.

De gereformeerde kerk te Elburg werd op 6 juni 1890 geïnstitueerd. In 1890 hadden de eerste kerkdiensten plaats in een boerenstal aan de Ellestraat, zo vermeldt de site van de gemeente, later in een bakkerszaak aan de Vischpoortstraat. In december 1890 kochten de gereformeerden het pand Vischpoortstraat 9. Dit heeft dienstgedaan tot 1968. Op 10 juli 1968 werd het huidige kerk­gebouw, ontworpen door architectenbureau De Heer in Rotterdam, in gebruik genomen. Het kreeg de naam Ichthus. In 1988 werd de kerk verbouwd en uitgebreid met een ruimere hal, een jeugdhonk en een vergaderzaaltje.

Er ligt een aanvraag bij de classis om de naam ”protestantse gemeente Ichthuskerk te Elburg” te kunnen gaan voeren. „Hiermee wordt het verband tussen de plaatselijke gemeente en de landelijke kerk duidelijk in de naam.”

Ook de christelijke gereformeerde kerk in Elburg maakt wel gebruik van de Ichthuskerk. Zo wordt de jaarlijkse zendingsdag in de zomer hier gehouden.

Afbeeldingen

De volgende foto's zijn alle in 1998 gemaakt door André van Dijk, Veenendaal, kerkenverzamelaar.