Handelingen

Elburg, Jufferenstraat 6-8 - Agnietenklooster

Uit Reliwiki

De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel Agnietenklooster
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Elburg
Plaats: Elburg
Adres: Jufferenstraat 6-8
Postcode: 8081CR
Sonneveld-index: 11407
Jaar ingebruikname: 1418
Architect:
Huidige bestemming: museum
Monument status: Rijksmonument 14772

Geschiedenis

In de eerste helft van de vijftiende eeuw werd aan de Jufferenstraat een klooster gebouwd. Dit Godshuis werd gewijd aan de Heilige Agnes en bevolkt door kloosterzusters. Het kloostercomplex vond een voorlopige voltooiing in 1475 na de bouw van een dubbelkapel. Het aantal nonnen groeide vanaf de vijftiende eeuw gestaag en ook vrouwen van gegoede komaf gingen in het Agnietenklooster wonen. Ze bleven zo goed als onzichtbaar voor de buitenwereld en verrichtten in stilte hun arbeid door te bidden, te lezen en te luisteren naar de mis. Ook hielden ze zich bezig met handwerk. Vanaf het jaar 1580 was dit allemaal verleden tijd. In Elburg was de invloed van de Reformatie zo sterk dat het klooster in handen kwam van het stadsbestuur. De laatste dertien nonnen werden uit het klooster gezet.

Lange tijd had het kloostercomplex verschillende functies. Het gebouw diende onder andere als school en stadsgehoorzaal. In de periode 1954-1985 deed het gebouw dienst als gemeentehuis. Vanaf 1985 is het voormalige klooster in gebruik als Gemeentemuseum.

Monumentomschrijving Rijksdienst

(nr. 6) V.m. St. Agnietenklooster, thans gemeentehuis. Twee haaks op elkaar staande vleugels op de hoek van de Jufferen- en de Zuiderwalstraat. In de vleugel aan de Jufferenstraat de dubbelkapel. Bouwtijd XV B. Gerestaureerd ca.1955. Oorspronkelijk vierkant complex; van de overige gebouwen is een gedeelte verbouwd tot woonhuizen (sporen oude gedaante in voor- en vooral in achtergevels) en een deel afgebroken.

(nr. 8) Huis met gevel onder lijst (XIXa) voor middeleeuw pand, dat oudtijds deel uitmaakte van het Agnietenklooster. Souterrain, parterre en verdieping. Bordes met smeedijzeren hek, deur ca. 1800. Achtergevel gepleisterd, met resten van gotische toestand en vierkante traptoren.

Externe links

Afbeeldingen