Handelingen

Elburg, Beekstraat 3 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 16 sep 2023 om 14:47 (fotos)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Kerkbelang
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Elburg
Plaats: Elburg
Adres: Beekstraat 3
Postcode: 8081EA
Sonneveld-index: 11398 11450
Jaar ingebruikname: 1968
Architect:
Huidige bestemming: evangelisatielokaal
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Evangelisatielokaal van de Ned. Hervormde Kerk.

Deze evangelisatie is ontstaan op 19 januari 1968, toen ds. van der Ent Braat de eerste dienst leidde, omdat de Hervormde Kerk van Elburg minder behoudende dominees had dan sommige leden wensten. Daarom hielden zij diensten in dit gebouw waarvoor ze een wel behoudende dominee uitnodigden. Het aantal lidmaten bedroeg in dat jaar ongeveer 130. Daarom biedt het gebouw plaats aan ruim 100 kerkgangers. Sinds 1988 werden op zondag geen diensten meer gehouden. De meeste leden bezochten vanaf dat jaar de diensten van ds. Blom in de Sint Nicolaaskerk (Gereformeerde Bond). Een klein gedeelte bleef hier echter doordeweeks kerken. Tegenwoordig hoort deze evangelisatie tot de Hersteld Hervormde Kerk en houdt elke vrijdagavond een dienst. Dit terwijl alle hervormde kerken in Elburg overgegaan zijn naar de PKN. Elke week bezoeken ongeveer 30 mensen uit allerlei kerkverbanden de dienst. Men nodigt Hersteld Hervormde predikanten uit en een enkele keer de Christelijk Gereformeerde predikant van Elburg.

Het gebouw

Deze evangelisatie is gevestigd in een eeuwenoud grachtenpand met een opvallende trapgevel. Van oorsprong was in dit pand de sigarenfabriek gevestigd. Nog steeds wordt elke vrijdagavond een dienst gehouden. Het gebouw is getooid met de naam Luctor et Emergo. Lange tijd was het gebouw eigendom van de Vergadering der Gelovigen.

Interieur

In het gebouw staan 13 lichthouten banken achter elkaar aan weerszijden van het gangpad. Bovendien is er plaats op de galerij. Er staat een eenvoudige kansel. Op de galerij staat een eenvoudig elektronisch orgel met geluidsinstallatie. Het is de gewoonte in eerbiedig tempo te zingen. Diensten worden opgenomen op cassettebandjes. Het gebouw heeft een eigen koster die hiervoor zorg draagt.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad, d.d. 16 september 1988
Herv. evangelisatie Kerkbelang Elburg stopt kerkdiensten op zondagen

De Hervormde evangelisatievereniging Kerkbelang in Elburg belegt sinds het begin van deze maand geen zondagse kerkdiensten meer in het gebouw aan de Beekstraat te Elburg. Het bestuur van de vereniging blijft nog wel doordeweekse diensten ,„verzorgen. Het is een wonder als we in de praktijk van het kerkelijk leven toch hier en daar iets van toenadering zien. Dat is niet uit ons. De Heere neigt de harten. Zo is het naar mijn overtuiging ook met de terugkeer van Kerkbelang naar de Grote Kerk", zo schreef ds. J. Blom, die sinds kort aan de hervormde gemeente van Elburg verbonden is, in de Veluwse kerkbode. Ds. Blom voegde daar aan toe: „We trekken in het vervolg niet meer gescheiden op maar gaan samen naar dezelfde kerk. Waar het op aankomt is dat we met elkaar leren omgaan". De leden van "Kerkbelang" namen het besluit tot opheffing van de kerkdiensten op zondag met meerderheid van stemmen. De hervormde evangelisatie belegde sinds ongeveer twintig jaar eigen diensten.

Afbeeldingen

Interieur