Handelingen

Eijsden, Wilhelminastraat 1 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki

Versie door (Overleg) op 1 jun 2008 om 18:57
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Ned Hervormd
Gemeente : Eijsden
Plaats : Eijsden
Adres : Wilhelminastraat 1
Provincie : Limburg
Jaar ingebruikname : 1907
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk :
Architect : Odinot, J.A.
Monument-status: Rijksmonument
Geschiedenis
Inleiding

Met elementen van Neo-Gotiek in 1906 naar een ontwerp van architect J.M. Odinot uit Wijk bij Duurstede gebouwd HERVORMD KERKJE.

Het kerkje is vrijstaand gesitueerd.

Omschrijving

Het eenbeukig kerkje op een rechthoekige plattegrond telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met leien in Maasdekking. De toren met een spits tentdak is in de frontgevel geplaatst wordt eveneens afgedekt met leien in Maasdekking.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen.

Rechthoekige houten deur met spitsboogvormig bovenlicht met hardsteen tracering. Spitsboogvormige glas-in-lood vensters met hardsteen tracering. Spitsboogvormige galmvensters in de toren.

In de frontgevel aan weerszijden van de toren ronde ijzeren vensters.

Smeedijzeren windvaan op de torenspits en dakkapelletjes op de toren. Boogfriesen onder dakrand van de toren. In de zijgevels scheiding tussen de vensters d.m.v. verticale baksteen pilasters. Sobere decoratie in gele baksteen en hardstenen sluitstenen. Geglazuurde gevelsteen boven de ingang met tekst:"Eerste steen gelegd door S.G. Geertsema Beckeringh predikant 8 october 1906. Plan ontworpen door J.M. Odinot Bouwk. opz." Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, diam. 52 cm. Mechanisch torenuurwerk uit 1906, vervaardigd door SALA AG M