Handelingen

Eethen, Antoine van der Kolkstraat 4b - Rehoboth

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Rehoboth
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Beekdaelen
Plaats: Eethen
Adres: Antoine van der Kolkstraat 4b
Postcode: 4266EP
Sonneveld-index: 07355
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geenGeschiedenis

Buiten gebruik per 1.1.2010.Een groep van mensen die zich niet kon vinden in de prediking in de hervormde kerk stichtte rond 1962 de hervormde evangelisatie op gereformeerde grondslag. Bijeenkomsten werden gehouden in het houten gebouw Rehoboth aan de Antonie van der Kolkstraat 4b in Eethen. Het ledental en het aantal kerkgangers ging de laatste jaren achteruit. Woensdag 30 december 2009 is er de laatste kerkdienst gehouden voor wat toen heette de hersteld hervormde evangelisatie in Eethen-Drongelen.

In de Media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 1 januari 2010.

„En de Heere sloot achter hem toe.” Deze woorden uit Genesis 7:16b vormden woensdagavond het uitgangspunt voor eerwaarde heer J. van de Beek tijdens de laatste kerkdienst van de hersteld hervormde evangelisatie in Eethen-Drongelen.

De (toen nog hervormde) evangelisatie werd ruim 46 jaar geleden opgericht, nadat een aantal mensen zich niet langer kon vinden in de prediking zoals die klonk in de hervormde gemeente, zegt G. Treffers uit Drongelen. De 82-jarige Treffers was het enig overgebleven bestuurslid van de vereniging die de evangelisatie in stand hield. „De anderen zijn allemaal al overleden.”

In de beginjaren bezochten „zeker honderd” mensen de samenkomsten. Deze werden gehouden in gebouw Rehoboth aan de Antonie van der Kolkstraat 4b in Eethen.

Door de jaren heen slonk het ledental echter steeds verder. „De laatste tijd waren we nog met een man of tien, twaalf. En mijn gezondheid werd er ook niet beter op – ik ben al een paar keer gedotterd.”

Uiteindelijk werd besloten de evangelisatie op te heffen. Woensdagavond had de laatste kerkdienst plaats en werd de kanselbijbel gesloten. In deze dienst, die zo’n vijftig belangstellenden trok, ging eerwaarde heer J. van de Beek voor. Ook F. Meeuwissen uit Sint Maartensdijk –die regelmatig voorging– hield een toespraak.

Wat er met gebouw Rehoboth gaat gebeuren, is nog niet duidelijk, aldus Treffers. „We moeten daarover nog overleggen met de burgerlijke gemeente. Het gebouw is van ons, de grond huren we.”

Afbeeldingen