Handelingen

Ede, Lunterseweg 25 - Petrakerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 9 jan 2023 om 13:55
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petrakerk
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ede
Plaats: Ede
Adres: Lunterseweg 25
Postcode: 6718WB
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2013
Architect: RoosRos Architecten
Huidige bestemming: Kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Grote "refodome" met kleine dakruiter. De Gereformeerde Gemeente Ede maakte eerder tijdelijk gebruik van de Gereformeerde Noorderkerk in Ede en de Hervormde Nieuwe Kerk te Ede. In maart 2012 werd begonnen met de bouw van de kerk. De eerste dienst in de kerk werd gehouden op Hemelvaartsdag, 9 mei 2013. De officiële opening vond plaats op 5 juni 2013.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 24 januari 2011.

De bouw van de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente (gg) aan de Lunterseweg in Ede gaat niet zonder slag of stoot. Meerdere omwonenden en de Stichting Behoud Kernhem/Doesburg maken bezwaar tegen de bouw.

Het gebouw zou niet passen in de agrarische omgeving en buurtbewoners zijn vooral de hoogte en omvang een doorn in het oog. De spits van 27 meter is gelijk aan de hoogte van een appartementengebouw van negen verdiepingen, hield een van de omwonenden onlangs de commissie ruimtelijke ontwikkeling voor. Daarmee is wethouder Van de Pol het niet eens. „De totale hoogte is wel 27 meter, maar de goothoogte is 6 meter. Van daaruit loopt het dak in een punt toe.” Veel lager kan het pand niet worden, stelt hij, omdat er dan problemen zijn met de galerij die in de kerk moet komen.

Het gebouw moet in totaal zo’n duizend zitplaatsen krijgen. Onder de kerk komen verenigingslokalen. Verder is voorzien in 200 parkeerplaatsen. Volgens de gemeente Ede is dat voldoende.

De nieuwe kerk is onderdeel van een deal met de gemeente, stelt een omwonende. Hij wilde tijdens de vergadering van de commissie ruimtelijke ontwikkeling niet zeggen om wat voor deal het gaat, omdat hij dan zou prijsgeven wie hem de informatie heeft gegeven.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 25 mei 2011.

De vereniging Behoud Kernhem/Doesburg heeft bij de Raad van State bezwaar aangetekend tegen de bouw aan de Lunterseweg van een kerk voor de gereformeerde gemeente in Ede. De vereniging vreest overlast voor de wijk door de komst van een kerkgebouw met 1000 zitplaatsen en 200 parkeerplaatsen.

De raad van Ede ging begin februari akkoord met de bouw. Voorzitter Ringma wil de zorgvuldigheid van de procedure te toetsen.

Het 28 meter hoge gebouw past niet in de agrarische omgeving, vindt de vereniging. In de wijkkrant ”De Vleermuis” benadrukt Ringma dat hij iedereen een Godshuis gunt. „De gereformeerde gemeente heeft een enorme aanhang en is behoorlijk actief. Zij verdienen ook een plek, maar mensen willen niet zo’n groot gebouw in hun achtertuin. Als het gebouw aan de Lunterseweg wordt gebouwd, protesteren hooguit twintig mensen. Voor de gemeente is dit lekker makkelijk.”

Ringma voelt zich niet serieus genomen bij de inspraakprocedure. „Ik voelde me eerder uitgelachen. Inspraak had geen nut, want het leek een vooropgezet plan. We hebben een visie ingediend, maar bij de bespreking kwam deze niet op de lijst voor. Toen ik dit aangaf, werd mij verteld dat het alsnog naar de raadsleden zou worden gestuurd.”

De kerk is gepland midden in de Doesburgerbuurt. De gemeente draagt aan dat het een zoekgebied betreft, een gebied dat wordt gereserveerd voor wonen, werken en voorzieningen.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 11 april 2012.

De Gereformeerde Gemeente Ede mag een kerk met ongeveer duizend zitplaatsen bouwen in het buitengebied van Ede. De Raad van State maakte woensdag bekend dat zij alle bezwaren van de Vereniging Behoud Kernhem/Doesburg tegen de komst van de kerk verwerpt.

De bouw van het nieuwe onderkomen van de gereformeerde gemeente te Ede is vorige week woensdag officieel gestart. Ds. A.A. Brugge verrichtte de eerste officiële bouwhandeling door beton te storten.

Het kerkgebouw verrijst langs de buitenrand van Ede, aan de Lunterseweg, en zal zo’n 1000 zitplaatsen gaan tellen. Het is ontworpen door Architektenburo Roos en Ros, in de stijl van de jaren 30. Daarmee sluit het gebouw aan op de stijl van de nabijliggende nieuwbouwwijk Kernhem.

Uniek aan het ontwerp is dat de kerkzaal 1,5 meter boven het maaiveld ligt. De entree en zalen liggen verdiept daaronder. De totale kosten van de bouw zijn begroot op 5 miljoen euro.

Al in 2007 zette de gereformeerde gemeente in Ede de eerste stappen om tot een eigen kerkgebouw te komen. Het vinden van een geschikte bouwlocatie verliep in eerste instantie moeizaam. In samenwerking met de burgerlijke gemeente werd het huidige stuk grond aangekocht. Na de wijziging van het bestemmingsplan dienden omwonenden bezwaren in. De bewoners van de buurtschappen Kernhem en Doesburg stapten naar de rechter, omdat ze verkeersoverlast door de omvang van de kerk vrezen, het bouwwerk te hoog vinden en bovendien menen dat het gebouw met de bijbehorende grote parkeerplaats detoneert in de plattelandsomgeving.

De Raad van State is het met de gemeente en het kerkbestuur eens dat de verkeersoverlast mee zal vallen. De kerk is op zondag tweemaal in gebruik en verder op enkele avonden. Doordeweeks is er catechisatie, bijeenkomsten voor jeugd en vrouwen en af en toe een vergadering. Dat zijn volgens de hoogste bestuursrechter maatschappelijke activiteiten en geen niet-kerkgebonden bijeenkomsten die op een bedrijventerrein zouden thuishoren, zoals de tegenstanders betoogden.

Het kerkgebouw zal naar verwachting in mei 2013 worden opgeleverd.

Uit Reformatorisch Dagblad, 18 juni 2013.

In de nieuwe Petrakerk van de gereformeerde gemeente van Ede wordt zaterdagmiddag 29 juni het door Adema uit Den Haag overgeplaatste en vernieuwde orgel in gebruik genomen.

De gemeente heeft op 5 juni haar nieuw gebouwde kerk aan de Lunterseweg 25 in gebruik genomen. Het tweeklaviers orgel dat nu in gebruik word genomen is afkomstig uit de Sint-Pauluskerk in Den Haag, waar de firma Bernard Pels & Zn. in 1961 een nieuw orgel van 31 stemmen bouwde. In 1986 werd het door Pels & Van Leeuwen uitgebreid en gerestaureerd, waarbij het onder andere nieuwe, elektrische sleepladen kreeg.

Afbeeldingen

Exterieur

Tijdens de bouw van de kerk

Na voltooiing