Handelingen

Easterwierrum, Dilledyk 6 - Wiro

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 5 dec 2014 om 17:37 (Afbeeldingen)


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Littenseradiel
Plaats : Easterwierrum
Adres : Dilledyk 6
Provincie : Friesland
Jaar ingebruikname : 1926
Huidige bestemming : Buiten gebruik
Naam kerk : Wiro
Architect : Riele, W.A.M. te
Monument-status : geen
Inventarisatienummer : 09428

Geschiedenis

Driebeukige laat-neogotische pseudobasiliek met smaller driezijdig gesloten koor, gebouwd in 1925-1926 naar ontwerp van Wolter te Riele. De ingebouwde toren telt drie geledingen en heeft een achtzijdig bovendeel. Eenklaviers orgel uit 1903 van C.B. Adema & Zonen (Leeuwarden), afkomstig uit het St. Fredericusgesticht te Leeuwarden in 1981 in Oosterwierum geplaatst. Architectonisch gezien en qua afmetingen toont de kerk overeenkomsten met de eveneens door Te Riele ontworpen kerk in Varsselder (Gld.) uit dezelfde tijd.

In de media

Uit Reformatorisch dagblad d.d. 16 januari 2013

In de St. Wirokerk van Easterwierrum (Oosterwierum) wordt zondag, 20 januari 2013, voor het laatst een reguliere viering gehouden.

In november 2011 werd besloten dat de St. Wirokerk van Easterwierrum, en de St. Marcuskerk in Jirnsum, binnen twee jaar zouden sluiten. De parochiekerken horen bij het samenwerkingsverband Om de Zuid. De kerken van Wergea en Wytgaard blijven open.

Aanvullende recente geschiedenis

Na 20 januari 2013 kan men, totdat een koper en een nieuwe bestemming van het kerkgebouw is gevonden, hier nog wel speciale vieringen houden, b.v. uitvaarten.

Externe link

Afbeeldingen