Handelingen

Duizel, Smitseind 38 - Johannes Geboorte

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 11 jan 2022 om 03:13 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes Geboorte
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eersel
Plaats: Duizel
Adres: Smitseind 38
Postcode: 5525AP
Sonneveld-index: 07333
Jaar ingebruikname: 1926
Architect: Vorstermans, H.
Huidige bestemming: Cultureel centrum
Monument status: Gemeentelijk monument (kerk); Rijksmonument 471624 (inventaris)

Geschiedenis

Late, niet-georiënteerde neogotische dorpskerk met traptorentje en dakruiter.

  • 2019 - Voornemen tot sluiting; kerk wordt verkocht.
  • 2021 - Een opmerkelijke vastgoeddeal in Duizel: Wim van der Leegte koopt er de kerk. De grondlegger van het VDL-concern stelt het gebouw beschikbaar aan de mensen en verenigingen in het dorp.
  • 2022 - 9 januari 2022 laatste kerkdienst
  • 2022 - Theo Koert van de Stichting tot behoud van cultureel erfgoed Duizel onthulde de nieuwe naam van het gebouw. Daarvoor was eerder een prijsvraag uitgeschreven. Na zorgvuldige selectie uit 99 ingezonden namen kwam: Het Duysels Huys. De pastoor en gildebroeders hebben het heilige sacrament, de godslamp, het heilig boek en het heilig oliesel naar de Willibrorduskerk in Eersel gebracht. De twee rijksmonumenten, zijnde het doopvont en de kaarsenkroon, blijven in de kerk in Duizel.

Geschiedenis vervolg

De H. Johannes’ Geboortekerk in Duizel

  • Henk Buijks

In Duizel is niet de kerk, maar wel een deel van de inventaris monumentaal. Het gaat met name om een doopvont uit 1741 en een kaarsenkroon uit de zeventiende eeuw. Tegenwoordig is het ondenkbaar, maar in 1927 is de middeleeuwse kerk van Duizel gewoon afgebroken, op de toren na. Die mocht blijven staan en is dan ook een rijksmonument.

De huidige ‘Johannes’ Geboorte’ dateert van 1925 en is een ontwerp van de Osse architect Hendrik Vorstermans. Overigens is Sint-Jan de Doper nog meer dan alleen patroonheilige van de parochie. Al in het begin van de 17e eeuw was Duizel een drukbezocht bedevaartsoord. Tot op de dag van vandaag worden er rond de 24ste juni, de feestdag van Sint-Jan, in het dorp tal van feestelijkheden georganiseerd. De huizen worden versierd met de St. Janstros waarin het St. Janskruid is verwerkt. De trossen vormen een afweermiddel tegen onweer. Fanfare en gilde trekken die dag door het dorp om de gelovigen op te trommelen. Daarna is er een openluchtmis.

  • ( Bron: bhic.nl)

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. kerk H. Johannes Geboorte, vanwege een uit 1741 daterend doopvont en een 17de eeuwse kaarsenkroon, die uit de oude kerk zijn overgebracht.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur