Handelingen

Driezum, Van Sytzamawei 8 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 28 okt 2019 om 12:33 (cat+gebr)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Driesum
Provincie: Friesland
Gemeente: Dantumadiel
Plaats: Driezum
Adres: Van Sytzamawei 8
Postcode: 9114RW
Inventarisatienummer: 08893
Jaar ingebruikname: 1713
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 11684

Geschiedenis

Al vroeg in de Middeleeuwen heeft er een houten kapelletje gestaan op de terp van Driezum. Dat kapelletje is rond 1150 vervangen door een tufstenen kerk. Deze Romaanse kerk werd afgebroken in 1713. In de plaats daarvan is de huidige kerk gebouwd. Toren 1876.

Kansel

De kansel is gemaakt door Corneli Ferensij, kistenmaker in Dokkum. Voor het maken van de preekstoel en het ebbenhouten doophek, exclusief versieringen ontving hij 275 gulden en 15 stuivers. (ca. 3.000 euro nu) * 1)

Preekstoel

De preekstoel staat tegen de oostelijke wand van de kerk. De opvallende zware versieringen van de kansel in Lodewijk XIV-stijl, met gedraaide Korinthische zuilen, zijn in 1716 gemaakt door Jan Oenema uit Leeuwarden, die in datzelfde jaar de standaard voor de doopschaal maakte. Aan het ruggeschot van de preekstoel heeft Oenema vleugelstukken in de vorm van gestileerde adelaars gemaakt. Die staan symbool voor de liefde en trouw van God: ‘Zoals een arend over zijn jongen waakt en voortdurend erboven blijft zweven, zijn vleugels uitspreidt en zijn jongen daarop draagt, zo heeft de Heer zijn volk geleid’ (Deuteronomium 32:11). * 1)

Lezenaar

De opvallende koperen lezenaar aan de kansel is in 1771 gemaakt door Lieuwe Geerts uit Dokkum, die daarvoor driehonderd gulden betaald kreeg, vergelijkbaar met zo’n 2500 euro nu. De lezenaar bestaat uit ranken met bloemen en schelpmotieven. Op de lezenaar ligt een Bijbel met zilveren slot. Deze is in 1714 geschonken door Geertruid en Aurelia Haersma.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv.Kerk. Eenvoudig kerkgebouw uit 1713. Toren uit 1876 verdient geen bescherming. Ingangspoortje met stichtingssteen 1713. Inwendig: curieus door de zandstenen wapenstenen in elk der acht penanten, deels nog 16e eeuwse, deels in de loop van de 18e eeuw toegevoegd. Kansel met getorste kolommen, waarop rijk versierde koperen lezenaar rustend op een arm die van een bijbehorend gesneden cartouche uitgaat, alles 1771. Avondmaalstafel. Orgelgalerij met rijk snijwerk. Eenklaviers orgel in 1782 gemaakt door A.A. Hinsz. Lambrizering rond het gehele schip. Twee familiebanken. Twee koperen kronen ieder van twee kransen. Een 16e eeuwse, twee 17e eeuwse en twee 18e eeuwse zerken. Klokkestoel met klok van H. Falck, 1617, diam. 109 cm. Boven de zuiderlijke ingang van de kerk zit een ingemetselde stenen zonnewijzer. Boven de gebogen lijst staat: 1713.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Wapenschilden