Handelingen

Drachten, Flevo 161 - De Arke

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 24 nov 2021 om 11:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Arke
Genootschap: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Provincie: Friesland
Gemeente: Smallingerland
Plaats: Drachten
Adres: Flevo 161
Postcode: 9204JK
Sonneveld-index: 08865
Jaar ingebruikname: 1980
Architect: Kijlstra, R.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Moderne kerk in uitbreidingswijk van Drachten. Gebouwd als Gereformeerde Kerk.

Het monument dat u bij de ingang van de kerk aantreft, is een kerkvenster dat er aan herinnert dat ten westen van het gebouw in de middeleeuwen al een kerk heeft gestaan. De gemeente Smallingerland heeft de fundamenten van deze kerk indertijd blootgelegd en door middel van een stenen raamwerk zijn de contouren van het oude gebouw beter zichtbaar gemaakt. In het gedeelte van de wijk waar het kerkgebouw de Arke (Fries voor Ark) staat, hebben de straten allemaal namen die te maken hebben met water. Bij de zoekactie naar een naam voor het gebouw is hiermee dan ook een verbinding gelegd. De kerk is geopend op 3 september 1980. De kerkzaal biedt plaats aan 440 personen en dit aantal kan nog met 80 uitgebreid worden. Het orgel is gebouwd door de firma Haarsma met gebruikmaking van binnenwerk dat afkomstig is uit het Maarschalkerweerd-orgel dat in 1890 tot stand kwam voor de Hervormde Kerk in Sint Jacobiparochie.

  • 2008 Op 23 oktober 2008 is de eerste paal de grond ingegaan voor de uitbreiding van de PKN (vm. GK) De Arke (1980, R. Kijlstra). Zie verder het krantebericht hieronder. (61-09)...
  • 2018 - Kerk wordt verkocht na 1 januari 2020.
  • 2019 - 29 december 2019 laatste kerkdienst.
  • 2020 - Met de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Drachten werd overeenstemming bereikt over de verkoop van de protestantse (voormalig gereformeerde) kerk De Arke aan de Flevo. De vrijgemaakte kerk zal De Arke per 1 februari 2020 in gebruik nemen.
  • 2020 - De gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) Drachten Zuidwest heeft zondag 2 februari 2020 het kerkgebouw De Arke in gebruik genomen. Naast zondagse diensten zullen ook de doordeweekse activiteiten in De Arke gaan plaatsvinden. Per juli 2020 wordt het kerkgebouw eigendom van de vrijgemaakte gemeente.

Orgel

Het orgel is gebouwd door S. Haarsma in 1981; met gebruikmaking van ouder materiaal van een orgel van Maarschalkerweerd uit 1890, dat gestaan heeft in de Hervormde Kerk in Sint Jacobiparochie.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 12 mei 2009:

Renovatie De Arke in Drachten.De protestantse wijkgemeente De Arke (Flevo 161) in Drachten hield zaterdag open huis, omdat het kerkgebouw na renovatie werd opgeleverd.De kerk heeft een verfbeurt gekregen. Verder werd de ontmoetingsruimte vergroot, de keuken vernieuwd en kreeg de kerkzaal een nieuw plafond en nieuwe lampen. Het gebouw heeft nu, naast de kerkzaal, vier zalen en een ruimte voor de kinderoppas. Om het gebouw heen is er opnieuw bestraat. Ook is er een kantoorruimte gerealiseerd voor het pastorale team. H. Tiegelaar van de bouwcommissie: „We hadden tot nu toe een getimmerd hoekje in de hal voor de predikant en de pastoraal werkers. Maar nu hebben we een mooie ontvangstruimte gemaakt, waar ze spreekuur kunnen houden. De ruimte zal ook gebruikt worden als consistorie.” De kosten bedroegen 350.000 euro, waarvan 200.000 euro werd betaald door de protestantse gemeente Drachten. Het overige geld heeft de wijk­gemeente opgebracht. De verbouwing ging van start op 23 oktober vorig jaar en is nu zo goed als klaar.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur