Handelingen

Dordrecht, Voorstraat 296 - Waalse Kerk (1840 - 1985)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Waalse Kerk
Genootschap: Waalse Hervormde Gemeente
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Dordrecht
Plaats: Dordrecht
Adres: Voorstraat 296
Postcode: 3311CW
Inventarisatienummer: 00369
Jaar ingebruikname: 1840
Architect: Itz, G.N.
Huidige bestemming: winkel
Monument status: Rijksmonument 13899

Geschiedenis

Voormalige Gasthuiskapel. In 1635 Waalse Hervormde Gemeente. In 1840 herbouwd naar ontwerp van G.N. Itz. In 1985 buiten gebruik als Waalse Kerk. Nu in gebruik als winkel. Ook in gebruik geweest bij Gereformeerde Gemeente in Nederland (Dordrecht)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Waals Hervormde Kerk. Langgerekte ZAALKERK op de hoek van de Voor- en Visstraat. Oorspronkelijk kerk van het H. Sacramentsgasthuis aan de Visstraat, sinds 1635 in bezit van de Waalse Gemeente. De kapel, reeds in 1608 ingekort, werd in 1840 nagenoeg afgebroken en herbouwd.

Het gebouw is negen traveeën lang. De bakstenen zijgevel aan de Visstraat heeft geprofileerde, rondbogige nissen waarbinnen de vensters. Vroeg neo-gotische voorgevel aan de Voorstraat, waarboven een zeshoekig klokketorentje van twee geledingen, afkomstig van de in 1840 gesloopte Engelse kerk aan de Wijnstraat.

Inwendig: zaalkerk met koofplafond, pilasters langs de wanden en meubilair in Lodewijk XVI vormen. Gegraveerd zilveren doopbekken (1784).

Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam. 50 cm.

Orgelbouwer Loret, aanvankelijk te Sint Niklaas en later in Mechelen (B), bouwde in 1888 een orgel voor de Waalse kerk van Dordrecht. Toen deze kerk in 1985 werd gesloten kocht J.L. van den Heuvel Orgelbouw dit orgel. Na restauratie kreeg het in hetzelfde jaar een plek in de R.K. kerk van O.L.V. ten Hemelopneming in Reusel (NB).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur