Handelingen

Dirksland, Mozartsingel 2 - Gereformeerde Gemeente: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Regel 81: Regel 81:


<gallery>
<gallery>
Bestand:Dirksland Ger.Gemeente-Int. 2.jpg|Kopie van Orgeldatabase.
Bestand:Dirksland Ger.Gemeente-Int. 3.jpg|Kopie van Orgeldatabase.
Afbeelding:Dirksland Geref Gem Leeflang 1966.jpg | Leeflang-orgel (1966)
Afbeelding:Dirksland Geref Gem Leeflang 1966.jpg | Leeflang-orgel (1966)
Afbeelding:14323 Dirksland Gereformeerde Gemeente 2002 Mozartsingel 2 ZH. opname aug. 2002 foto. Alie Stok-Britting Krommenie (5).jpg|opname Aug. 2002  © SBK.
Afbeelding:14323 Dirksland Gereformeerde Gemeente 2002 Mozartsingel 2 ZH. opname aug. 2002 foto. Alie Stok-Britting Krommenie (5).jpg|opname Aug. 2002  © SBK.

Versie van 19 mei 2024 17:48


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Goeree-Overflakkee
Plaats: Dirksland
Adres: Mozartsingel 2
Postcode: 3247EL
Inventarisatienummer: 14323
Jaar ingebruikname: 2002
Architect: Valk, J., Soest
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Mooie "refodome" met toren.

De kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Geldersedijk werd te klein en voldeed ook niet meer aan de eisen van deze tijd. Nieuwbouw of verbouwing op die plaats leek niet aanlokkelijk. Aan de Mozartsingel is een nieuwe kerk gebouwd, naar een ontwerp van Valk Architecten te Soest. Zondag 23 juni 2002 werd in de oude kerk de laatste dienst gehouden. Woensdag 26 juni 2002 vond de openingsdienst plaats in de nieuwe kerk. Er is ruimte voor 1000 kerkgangers. Dan zijn er nog vier verenigingsruimten, een kindercrèche, een kerkenraadkamer, een keuken, een bibliotheek en een opbaarruimte.

In 1867 is de gemeente gesticht. Kerkdiensten werden gehouden in een schuur te Kralingen, een buurtje onder Dirksland. Er kwam een grotere schuur en ten slotte leek het op een kerk. Dat kerkje ging in 1927 in vlammen op. En toen werd aan de Geldersedijk een nieuwe kerk gebouwd. En die is nu vervangen door een nieuwe kerk aan de Mozartsingel. De voormalige kerk van de Gereformeerde Gemeente, gesloten na de ingebruikname van een nieuwe kerk, zou een nieuwe bestemming krijgen: een filiaal van supermarkt C1000. Dat plan is niet doorgegaan. De laatste berichten uit voorjaar 2006 waren dat de gesloten kerk wordt gesloopt waarna op de vrijgekomen plaats woningen gebouwd zullen worden.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 12 april 2001.

Ds. A.M. den Boer slaat volgende week woensdag de eerste paal voor een nieuw kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Dirksland. De nieuwbouw is nodig omdat de renovatiekosten van het oude gebouw te hoog werden. Ook waren er te weinig mogelijkheden om het gebouw te moderniseren. De nieuwe kerk komt aan de Mozartsingel op de hoek van de Staakweg aan de noordrand van het dorp. Behalve de kerkruimte komen er ook een verenigingsgebouw en een opbaarruimte. De kerk wordt met duizend zitplaatsen iets groter dan haar voorganger. De nieuwbouw duurt ongeveer een jaar. Inclusief de inrichting en de aanleg van een parkeerterrein komen de kosten op 7,5 miljoen gulden.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur