Handelingen

De Pollen, Oude Hoevenweg 40 - Pollenkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pollenkerk
Genootschap: PKN Hervormde Gemeente Vriezenveen
Provincie: Overijssel
Gemeente: Twenterand
Plaats: De Pollen
Adres: Oude Hoevenweg 40
Postcode: 7671PJ
Sonneveld-index: 10002
Jaar ingebruikname: 1932
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 454879 (orgel)

Geschiedenis

Kruisvormige kerk met dakruiter. In de kerk een historisch orgel. De Pollenkerkgemeente valt kerkelijk onder Hervormd Vriezenveen.

  • 2021 - De hervormde gemeente buigt zich momenteel over een nieuw beleidsplan voor de jaren 2022 tot 2025. Een van de onderdelen in de bouw van nieuw functioneel kerkelijk centrum op de plek van het huidige verenigingsgebouw aan de Krugerstraat. Tegelijkertijd bestaat het plan 3 kerkgebouwen af te stoten: De Aa kerk, de Pollenkerk en Westerkerk. De Grote Kerk midden in het dorp blijft wel een samenkomstplek voor de gemeenteleden.
  • 2022 - Begin 2024 sluiten kerken in De Pollen, Vriezenveen en Aadorp de deuren, maar voor die laatste zijn er al grootse plannen.

Orgel

In 1766 bouwde J.H.H. Bätz een kabinetorgel voor de heer I.J. Faber van Riemsdijk (geboren in 1746) , op dat moment wonend te Utrecht. In 1769 verhuisde hij naar Haarlem, waar hij in 1788 burgemeester werd. In 1813 werd zijn zoon Jeremias Cornelis Faber van Riemsdijk (1786 - 1863) burgemeester van Den Haag. Het orgel is vermoedelijk in familiebezit zijn bezit gebleven. Tot 1910 zijn de verdere lotgevallen echter onbekend. In dat jaar stond het in de gereformeerde Westerkerk in Harlingen opgesteld. In het jaar 1932 werd het per spoor naar de huidige locatie gebracht: de Hervormde Kerk van De Pollen, bij Vriezenveen. Het is hier langzaam maar zeker vervallen. Er is een foto die gemaakt werd in Harlingen. Hierop zijn twee beeldjes op de hoekpunten aanwezig, en heeft koning David nog een harp. Deze zijn thans verdwenen. In later tijd is er ook een aangehangen pedaal aan het orgel toegevoegd, vermoedelijk rond 1810. Inmiddels is het orgel gerestaureerd en zijn de beeldjes herplaatst.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk, beschermd vanwege het eenklaviers kabinetorgel, in 1766 gemaakt door G.T. Bätz.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur