Handelingen

De Heen, Dorpsweg 134 - Maria Hemelvaart

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Hemelvaart
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Steenbergen
Plaats: De Heen
Adres: Dorpsweg 134
Postcode: 4655AH
Inventarisatienummer: 07265
Jaar ingebruikname: 1885
Architect: Genk, P.J. van
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen


Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004

Charmante neoromaanse kerk met kleine toren. Uitbreiding 1951.

  • De kerk is op 8 november 2014 gesloten.

Orgels

Hoofdorgel

Het hoofdorgel is gebouwd door C.J. Rogier in 1854. Het orgel is al enige tijd niet meer bespeelbaar.

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door firma B. Pels & Zn. in 1952 voor de Sint Antonius Abtkerk in Bergen op Zoom, die in 2000 buiten gebruik werd gesteld. Waarschijnlijk is dit orgel rond 2001 geplaatst in De Heen.

Monumentomschrijving; CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1884
  • Bouwstijl: Neo-Gotiek
  • Architect: Genk, P. van
  • Gevels en Materialen: Eenbeukige kerk. Baksteen met kalkstenen sierdelen en lijsten. Traptorentje tegen de gevel. Voorportaal.
  • Vensters en Deuren: Per travee twee rondboogramen.
  • Constructie: In 1951 tot 7 traveeën uitgebreid, met een travee en driezijdig gesloten absis door F.P.J. Rouleau (Hulst).

In de media

  • Uit Kijk op Steenbergen 9 december 2013

In november 2014 valt het doek voor de rooms katholieke kerken in Welberg (H. Cornelius), De Heen (O.L.V. ten Hemelopneming) en Dinteloord (H. Petrus en Paulus), maar ook de overige kerken van de Sint Annaparochie in Steenbergen, Nieuw-Vossemeer en Kruisland zijn hun toekomst nog niet zeker.

  • Uit Internetbode.nl d.d. 17 december 2015

Op 8 november 2014 werd Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming gesloten als kerk in De Heen. Dankzij een welwillende inwoner van het dorp, Hans van Trier, kwam de kerk in zijn bezit. De plannen die een jaar geleden naar voren werden gebracht, zijn in 2015 een realiteit geworden. De Heense kerk wordt omarmd door inwoners van het kleinste dorp binnen gemeente Steenbergen waarbij de Mariakapel en doopskapel behouden zijn gebleven, tot tevredenheid van Sint Annaparochie in Steenbergen.

Het is niet vreemd dat inwoners uit De Heen zich erg betrokken voelen bij hun kerkgebouw, die ze nu invullen met gelegenheden zoals ze zelf willen. De kerk Maria ten Hemelopnemening, of met de lange naam Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, kent een opmerkelijke historie. Bewoners die begin 19e eeuw leefden in De Heen hebben er zelf voor gezorgd dat ze een kapel konden bouwen in hun dorp. De weg te voet naar de Gummaruskerk in Steenbergen vonden ze een hele trip. Daarom ontstond de behoefte om een eigen kerkgebouw te realiseren.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur