Handelingen

Dalfsen, Brethouwerstraat 19 - Het Kruispunt

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 14 aug 2021 om 08:47 (Pa3ems heeft pagina Dalfsen, Brethouwerstraat 1 - Het Kruispunt hernoemd naar Dalfsen, Brethouwerstraat 19 - Het Kruispunt)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Kruispunt
Genootschap: Geref. Kerken in Ned. Vrijgemaakt
Provincie: Overijssel
Gemeente: Dalfsen
Plaats: Dalfsen
Adres: Brethouwerstraat 19
Postcode: 7721XM
Inventarisatienummer: 09956
Jaar ingebruikname: 1971
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen
opname 1972 © AvD.

Geschiedenis

Aardige moderne kerk met toren. Later kreeg deze de naam "Het Kruispunt". Uitbreiding 1991.

Orgel

Op 9 september 2005 is een nieuw orgel in gebruik genomen. De firma Steendam (Roodeschool) heeft het gebouwd, met gebruikmaking van oudere bestanddelen: pijpwerk en laden van het voormalige Witte-orgel (1864) van de Haagse Kloosterkerk. (55-06)

In de media

  • Uit Nederlands Dagblad, 3 februari 2010.

In Dalfsen scheidt een groep verontruste vrijgemaakt-gereformeerden, onder wie predikant ds. E. Heres (54) en twee diakenen, zich af van hun gemeente. Zondag beleggen ze "als nieuw te institueren gemeente" kerkdiensten in het Emmagebouw. Dat heeft de groep woensdag via een verklaring bekendgemaakt. Die werd, inclusief een oproep "terug te keren naar het oude spoor van de Gereformeerde Kerken", met de post bezorgd op alle adressen van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) ter plaatse. Deze gemeente telt zo'n 1380 leden en naast ds. Heres nog een predikant. Volgens de groep heeft de Dalfser kerkenraad ingestemd "met het toelaten van ernstige dwalingen in het kerkverband van de Gereformeerde Kerken" en is ze "daar ook mede verantwoordelijk voor". De kerkenraad zou dat hebben gedaan door in te stemmen met besluiten van de landelijke synode van Zwolle-Zuid (2008-2009). Als voorbeelden noemt de groep besluiten over het vierde gebod en de zondagsrust, huwelijk en echtscheiding, het toelaten van gasten aan het heilig avondmaal en bijvoorbeeld het instemmen met plaatselijke gesprekken tussen vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden.

Ook het conflict in de kerk van Kampen-Noord rondom ds. E. Hoogendoorn en een deel van de gemeente wordt genoemd als een zaak waarbij "een gereformeerd predikant op onterechte gronden uit zijn ambt is gezet". In Dalfsen zelf stuit de invoering van zogeheten 'erediensten-plus' op ernstige bezwaren bij de vertrekkende groep. In de eerste dienst was een "stukje drama, waarin onze Here Jezus werd afgebeeld, met nota bene applaus, alsof het een toneeluitvoering was", zo is in de verklaring opgetekend. In een bijlage bij de verklaring staat een lijst met 24 namen, adressen en handtekeningen van gemeenteleden, die ermee instemmen.

Het vertrek van ds. Heres en de groep gemeenteleden volgt een halfjaar na de overgang van de Urker predikant R. van der Wolf naar een vrije gereformeerde gemeente in Hardenberg. Ook hij vertrok uit grote zorg over ontwikkelingen binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Andere groepen verontrusten, bijvoorbeeld verenigd rondom internetmagazine Een in Waarheid, schrijven dat hun strijd in de eindfase verkeert.

Onduidelijk is nog of de groep in Dalfsen zich aansluit bij andere ex-vrijgemaakten die in de afgelopen jaren de kerken om veelal dezelfde redenen verlieten. Er is een klein formeel kerkverband van Gereformeerde Kerken (hersteld), van wie de emeritus predikant dr. P. van Gurp overigens in Dalfsen woont. Daarnaast is er een kerkverband-in-wording met de predikanten Van der Wolf en Hoogendoorn.

De groep in Dalfsen schrijft dat "het ons hartelijke voornemen is alles in het werk te stellen om tot eenheid te komen met allen die Christus willen volgen en daadwerkelijk willen staan op het fundament dat Hij gelegd heeft, het Woord van apostelen en profeten. Wij hopen, door Gods genade, weer te mogen staan in de ruimte van de katholieke kerk."

De kerkenraad van de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Dalfsen wilde woensdag nog niet reageren op de verklaring. Voor woensdagavond staat een vergadering gepland.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur