Handelingen

Culemborg, Markt 50 - Barbara

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Barbara
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Culemborg
Plaats: Culemborg
Adres: Markt 50
Postcode: 4101AD
Sonneveld-index: 11173
Jaar ingebruikname: 1887
Architect: Genk, P.J. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 11576

Geschiedenis

RK Sint Barbara vanuit het zuiden. 10-09-2011 AR

Belangrijke neogotische kerk met toren en dakruiter. Karakteristiek ontwerp van P.J. van Genk, en zijn enige kerkgebouw buiten het Bisdom Breda. De voorgevel en toren lijken wel op die van de (voormalige) Heilig Hartkerk in Breda.

Verving een oude kerk uit 1817. Driebeukige kruisbasiliek in vroeggotische trant met in de voorgevel en in de eindgevel van het recht gesloten koor roosvensters. Toren links naast de façade, over de hoofdbeuken gestucadoorde houten kruisribgewelven. Deze toren is het hoogste gebouw in Culemborg. Er heeft nooit een uurwerk met bijbehorende wijzerplaten in de toren gezeten.

  • 2021 - Nog even en de rooms-katholieke kerk lijkt in zijn geheel uit Culemborg verdwenen te zijn. Het parochiecentrum verhuist naar Buren, het eucharistisch centrum naar Tiel. Het ooit machtige instituut loopt in de Lekstad zo hard leeg dat wat resteert van de pastorie aan de Ridderstraat, nu ook in de verkoop gaat. Het dak van de kerk is slecht, en het aantal kerkgangers is geslonken.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De R.K. Kerk H. Barbara, beschermd vanwege een luidklok, gewijd aan St. Elisabeth, gegoten door Jan Tolhuis in 1555 en afkomstig uit de voormalige St. Janskerk en het orgel met twee manualen en pedaal gemaakt in 1861 door C.G.F. Witte uit Utrecht, in 1886 verplaatst naar het huidige kerkgebouw. Het orgel werd in 1971 gerestaureerd door de firma Verschueren uit Heythuysen. Bij die restauratie is het orgel uitgebreid met een vrij pedaal dat niet van waarde is vanuit het oogpunt van monumentenzorg. Bij een volgende restauratie in 1992 door de firma Steendam uit Roodeschool is het pedaal uit 1971 weer verwijderd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur