Handelingen

Capelle aan den IJssel, Doormanstraat 12 - Moriakerk

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2024 om 18:20 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Moriakerk
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Capelle aan den IJssel
Plaats: Capelle aan den IJssel
Adres: Doormanstraat 12
Postcode: 2901AJ
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Jonge, W. de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke wederopbouwkerk met toren. Het sobere rechthoekige, in rode baksteen opgetrokken gebouw heeft een zadeldak van grijze Romaanse dakpannen met aan de voorzijde een lage toren, gedekt door een klein zadeldak. Bijzonder is het torenuurwerk met vergulde wijzers en cijfers, een geschenk van de burgerlijke gemeente in 1953. De Moriakerk is kenmerkend voor de Wederopbouwarchitectuur en in 2004 aangewezen als Gemeentelijk monument.

Nadat het vorige kerkgebouw te klein geworden was werd er op 15 september 1953 een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen aan de Doormanstraat met 500 zitplaatsen. In 1991 worden twee nieuwe vergaderruimten gerealiseerd. Ook wordt dan het kerkgebouw van een naam voorzien. De Moriakerk is begin 2006 gerenoveerd en zondag 19 februari 2006 weer in gebruik genomen.

Orgel

Eerste orgel afkomstig uit de Gereformeerde Kerk van Bolsward. In 1968 wordt dit vervangen door een ander orgel gebouwd in 1898 door de firma Bakker & Timmenga te Leeuwarden voor de Doopsgezinde Kerk te Dordrecht.In 1969 is dit orgel verder uitgebreid. In 1995 wordt er een nieuw orgel geplaatst van de firma I Boogaard te Rijssen, zes jaar later wordt het uitgebreid.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 31 januari 2006.

De gereformeerde gemeente in Capelle aan den IJssel (West) is bezig met een renovatie van haar kerkgebouw (Doormanstraat). De Moriakerk, die dateert uit 1953, valt onder Monumentenzorg. De kerk wordt van binnen opnieuw geschilderd, plafonds worden vernieuwd en er komen nieuwe kroonluchters. In de periode waarin de werkzaamheden plaatsvinden, houdt de gemeente samen diensten met de gereformeerde gemeente te Rotterdam-Centrum in de kerk aan de Boezemsingel. Op zondag 19 februari neemt de gemeente de eigen kerk weer in gebruik.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur