Handelingen

Breedenbroek, Terborgseweg 30 - Petrus en Paulus

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 27 mei 2024 om 20:56 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petrus en Paulus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oude IJsselstreek
Plaats: Breedenbroek
Adres: Terborgseweg 30
Postcode: 7084AE
Sonneveld-index: 11148
Jaar ingebruikname: 1857
Architect: Wiel, A. te
Huidige bestemming: gedeeltelijk gesloopt
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Vroege neogotische kerk met toren, opvallend en van belang vanwege de vensters met gietijzeren traceringen. Ontworpen door A. te Wiel (1790-1871) die in dezelfde periode ook de kerk in Meddo ontwierp. De kerk verving een schuurkerk. Buiten gebruik gesteld in 2015. De achterste twee traveeën van het schip en de koorapsis zijn grotendeels gesloopt in 2020. Na plaatsing van een glazen tussenwand heeft het kerkgebouw een culturele bestemming gekregen. Een kleine hoek hiervan, in de voormalige linker zijbeuk, blijft beschikbaar als gebedsruimte = kapel met altaar en doopvont.

Recente geschiedenis

Het parochiebestuur van De Verrijzenis Parochie heeft het voornemen om de H.H. Petrus en Paulus in Breedenbroek te sluiten voor katholieke erediensten en ander kerkelijk gebruik. Hieraan voorafgaand zal de bisschop toestemming moeten geven om de kerk aan de eredienst te onttrekken. Met betrekking tot de onttrekking aan de eredienst heeft het parochiebestuur een kerkrechtelijke procedure te doorlopen. Onderdeel daarvan is, dat de parochianen de gelegenheid krijgen om in een hoorzitting hun eventuele bezwaren kenbaar te maken tegen de sluiting van hun kerk. (Bron:Website kerkelijke gemeente)

  • 2020 - De toekomstplannen voor de Petrus en Pauluskerk (A.te Wiel 1857) zijn nu bekend. Als alles meezit wordt de kerk eind van dit jaar gedeeltelijk gesloopt. In het resterende vlak komt een kleine gebedsruimte. Het ruïne-achtige gedeelte krijgt een imposante glazen pui. De pastorie wordt verkocht om dit alles te bekostigen. De waterstaatskerk werd in 2015 aan de eredienst onttrokken. Al meer dan tien jaar geleden werd uit een onderzoek duidelijk dat de kerk in 2020 nog nauwelijks levensvatbaar zou zijn. Uit een meerjarig onderhoudsplan werd duidelijk dat dit meer dan 1 miljoen zou gaan kosten en dat is door de dorpsgemeenschap niet op te brengen.
  • 2022 - De toekomstplannen zijn inmiddels werkelijkheid. Stichting Cultuurkerk De Toekomst heeft in het nieuwe gebouw een ontmoetingsplek voor inwoners, met gebedsruimte, vergaderzaal en keuken, gerealiseerd.
  • 2024 - Onduidelijk of er naast bovengenoemde kleine kapel ook nog een grotere gebedsruimte.

Orgel

In de Sint Petrus en Pauluskerk te Breedenboek werd in 1878 een orgel geplaatst door de Gebr. Gradussen. Het instrument is sinds 1975 buiten gebruik. In de kerk is een groot electronisch orgel geplaatst, waarvan de luidsprekers achter het oude front staan. Het orgel is nog wel grotendeels aanwezig, maar kan niet meer bespeeld worden. Het kerkgebouw is na een laatste eucharistieviering op 14 juni 2015 buiten gebruik gesteld voor de wekelijkse vieringen. Sindsdien is het gebouw buiten gebruik geraakt. Er zijn in 2020 plannen bekend gemaakt voor gedeeltelijke afbraak van het kerkgebouw, met behoud van een kleine gebedsruimte. Wat er met het orgel gaat gebeuren is onbekend.

Externe links

Afbeeldingen

  • Alle afbeeldingen hieronder dateren van vóór de sluiting van de kerk (stand mei 2024).

Exterieur

Interieur