Handelingen

Breda, Vriesdongen 1 - Eben Haëzer

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 18 apr 2024 om 16:19 (arch)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Eben Haëzer
Genootschap: Geref. Gemeenten (v/h in Ned en N.Amerika)
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Vriesdongen 1
Postcode: 4819EA
Sonneveld-index: 07157
Jaar ingebruikname: 1970
Architect: Ir. C. A. Smink
Huidige bestemming: inloopcentrum
Monument status: geen

Geschiedenis

Kerkgebouw uit 1970 met 166 zitplaatsen, ter vervanging van een eerder gebouw. Het is op 23 september 1970 in gebruik genomen met rum 160 zitplaatsen.Per 1 januari 2014 werd Breda een afdeling van de gemeente te Dordrecht. Per 1 september 2015 is de gemeente Breda opgeheven en werd deze een "classicaal inloopcentrum" met evangelisatie-activiteiten. De leden van Breda zijn lid geworden van de gemeente Dordrecht. Dordrecht blijft ook de moedergemeente van de "post Breda".

Orgel

In 1970 gebouwd door de firma Slooff Orgelbouw te Ouderkerk aan den IJssel een mechanisch pijporgel.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad L. Vogelaar 21 januari 2016

BREDA. De Lichtboei, heet het inloopcentrum in Breda waar de Gereformeerde Gemeenten evangelisatiewerk beginnen. Woensdag werden de eerste folders uitgedeeld, zaterdag gaat de inloop open.

De naam kan veel gedachten oproepen. „Gods Woord als baken in de levenszee, lichtpunt op de golven. Het Woord als gids, de leidraad die het gevaar én de redding aanwijst”, zegt coördinator M. Nijsse. „En de naam sluit mooi aan bij die van de omliggende woonwijk: Boeimeer.”

Ruim negentien jaar was Nijsse hier lid van de gemeente. Hij was er voorzitter van de Bijbelstudievereniging en werd er vervolgens twee keer uitgezonden naar het zendingsveld in Guinee: in 1995 als technicus, in 2004 als leeszaalbeheerder. In hetzelfde kerkgebouw is de Dordtenaar nu coördinator van nieuwe ‘zendings­activiteiten’. „Al voordat we in oktober 2010 naar Nederland terugkeerden, heb ik me ingeschreven voor de CGO-cursus pastoraal werk, niet wetend waarvoor dat nog eens nuttig zou kunnen zijn.”

Driemaal zag Nijsse een gemeente naar zijn einde gaan omdat het ledental afnam en het steeds moeilijker werd de ambten te vervullen: „Mijn vader was de laatste ambtsdrager van Colijnsplaat, daarna een van de laatste twee ouderlingen van Wemeldinge, en vervolgens zagen we tijdens elke verlofperiode hoe ook Breda slonk. Het is mooi dat hier de kerk haar functie behoudt.”

Per 1 september 2015 is de Bredase gemeente omgezet in een evangelisatieproject van de classis Dordrecht. Vrijwilligers knapten de vergaderzaal en de consistoriekamer op. In de kerkzaal werden de achterste twee banken weggehaald omdat de tussenwand werd verplaatst. Verder bleef het interieur intact, voor eventuele bijeenkomsten, later, als er belangstelling voor is.

Oriëntatiecursus

Om die belangstelling te wekken, trok Nijsse gistermiddag met een andere vrijwilliger een winkel­centrum in. Ze deelden er flyers uit die wijzen op de oriëntatie­cursus die in maart van start moet gaan. Bij voldoende belangstelling biedt drs. N. van Steensel –een andere oud-zendingswerker uit Dordrecht– op vijf dinsdagavonden een eerste kennismaking met de Bijbel.

De zaal waar vroeger catechisaties en vergaderingen werden gehouden, is ingericht als inloop. Er zijn zitjes, op de tafels liggen folders klaar, er zijn boeken en er wordt koffie geschonken. De wand aan de straatkant was al van glas, de deuren van de zaal zijn het nu ook; eerder boden ze toegang tot de kerkzaal.

In de inloop, die op dinsdag- en zaterdagmorgen opengaat, is alleen het orgel gebleven. De boodschap boven de ingang van de zaal bleef ook, in hout uitgesneden: „God zij ons genadig en zegene ons.” Op de buitenmuur bleef de naam van de kerk te zien: Eben-Haëzer. Borden en een vlag heten bezoekers welkom.

Tijdens de verbouwing maakten grote posters duidelijk wat hier gaande was. „Dat leverde positieve reacties van buurtbewoners op. Sommigen kwamen binnen en zeiden dat ze blij zijn dat er hier weer activiteit is.”

Die activiteit richt zich vooral op de omliggende wijk. „Er wonen hier nogal wat ouderen, maar er zijn ook voorzieningen voor kinderen”, ontdekte Nijsse toen hij de buurt per fiets verkende. „Het zou mooi zijn als we voor alle leeftijden iets kunnen doen.”

Folder

Door alle 1700 brievenbussen in Boeimeer valt deze week een folder om te wijzen op het nieuwe inloopcentrum. In de hoop dat er contacten ontstaan. „Ik heb, ook op het zendingsveld, altijd veel steun gehad aan Christus’ hogepriesterlijk gebed: de Heere zorgt er Zelf voor dat Zijn Woord verkondigd blijft worden én vrucht zal dragen.”

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 7 april 2009

De gereformeerde gemeente van Breda bestaat vandaag vijftig jaar. Vanavond wordt een herdenkingsdienst gehouden in het kerkgebouw aan de Vriesdongen 1. Voorganger is de consulent van de gemeente, ds. A.A. Brugge uit Dordrecht.

De wortels van de gereformeerde gemeente van Breda liggen in 1951, ver­telt ouderling G. Bos desgevraagd. In dat jaar maken enkele mensen zich los van de christelijke gereformeerde kerk in Breda. Zij komen op zondag bijeen in een zaaltje van Ons Huis aan de Waterstraat.

In 1953 wordt Breda een afdeling van de gereformeerde gemeente te Sprang-Capelle. Op 7 april 1959 wordt de gereformeerde gemeente te Breda geïnstitueerd. De gemeente bestaat op dat moment met name uit militairen en verpleegsters.

In 1961 besluiten de leden op een vergadering een eigen pand te kopen in de Spoorstraat. Omdat de gemeente gestaag groeit, is de kerkzaal vaak „onverantwoord vol.” Op 23 september 1970 neemt de gemeente een nieuw, groter kerkgebouw in gebruik.

Door de afname van het aantal leden in de afgelopen decennia zijn veel verenigingen inmiddels opgeheven. Ouderling Bos: „Alles overziende maken we ons al meer dan 25 jaar zorgen over het voortbestaan van de gemeente. Op dit moment telt zij nog 51 leden. De Heere heeft ons echter tot op de dag van vandaag geholpen.”

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur