Handelingen

Breda, Tramsingel - Theresia van het Kind Jezus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Theresia van het Kind Jezus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Tramsingel
Postcode:
Inventarisatienummer: 007207
Jaar ingebruikname: 1926
Architect: Wolter te Riele (1867 - 1937); Berben, J.H.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een koepelkerk met twee torentjes aan weerszijden van de voorgevel.

Voormalige R.K. parochiekerk H. Theresia van het Kind Jezus, tot stand gekomen in de jaren 1920. De oprichting van de parochie was toendertijd noodzakelijk wegens de noordwestelijke stadsuitbreiding en toename van de Rooms-katholieke bevolking. De eerstesteenlegging van de nieuwe kerk vond op 19 maart 1925 plaats en de consecratie door mgr. Hopmans volgde precies een jaar later.

Het was een architectonisch zeer belangrijk kerkgebouw, waarvan het ontwerp grotendeels aan Wolter_te_Riele kan worden toegeschreven: een centraalbouw met relatief lage achthoekige koepel, en twee traptorentjes aan weerszijden van de voorgevel.

Deze kerk was de enige echte centraalbouw in het omvangrijke oeuvre van architect W. te Riele, en behoorde daarom tot zijn opmerkelijkste late werken. De architect heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door de St. Catharinakerk te 's-Hertogenbosch, een ontwerp van Jan Stuyt.

In deze kerk bevonden zich vele glas-in-loodramen met voorstellingen, gemaakt door Joep Nicolas. De muurschilderingen werden door Joan Collette vervaardigd.

Vrijwel tegelijk met de, niet ver hiervandaan gesitueerde, R.K. St. Barbarakathedraal aan de Prinsenkade, buiten gebruik gesteld in voorjaar 1968.

Gesloopt in 1973.

Afbeeldingen