Handelingen

Bergen, Loudelsweg 20 - Kloosterkapel Ursulinen

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 23 nov 2020 om 19:06 (Kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kloosterkapel Ursulinen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Bergen (NH)
Plaats: Bergen
Adres: Loudelsweg 20
Postcode: 1861TG
Jaar ingebruikname: 1929
Architect: Leijen, J.C., Bergen
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Voormalige kapel Moederhuis, Zusters Ursulinen. Het St. Antoniuspensionaat was een groot complex uit 1904, ontworpen door architect J.H. Tonnaer (1852-1929). Een bijbehorende kapel uit het ontwerp van Tonnaer, die aan de achterzijde van het complex had moeten aansluiten, is vermoedelijk wegens geldgebrek niet uitgevoerd. Kopieën van bouwtekeningen van de architect, te zien op de website van het Regionale Archief van Alkmaar, wijzen op deze niet-gebouwde kapel.

In plaats daarvan verrees 25 jaar later een imposante kapel in expressionistische vormen, die sterk afweken van de architectuur van het hoofdgebouw. De kapel was een fors koepelgebouw, ontworpen door de lokale architect Jan Leijen (1876-1958) en stond eveneens aan de achterzijde. De 16-zijdige koepel rustte op een tamboer die was omgeven door een lage omgang en forse steunberen op de hoeken. De centrale koepelruimte werd inwendig gedekt door een laag aanzettend meloenvormig gewelf, waarin kleine ovalen vensteropeningen zaten, gevuld met glas-in-lood. De dubbelschalige constructie van de koepel zorgde hiermee voor een indirecte lichtinval. Aan de zuidzijde sloot een diep blokvormig priesterkoor aan, inwendig gedekt door een bakstenen graatgewelf met bovenlicht, eveneens van glas-in-lood voorzien. De muurschilderingen in het koor (foto) en zijkapellen waren evenals de geschilderde kruiswegstaties van de hand van Lou Asperslagh (1893-1949) en dateerden uit de bouwtijd.

Nadat de zusters uit het complex vertrokken waren, viel het ten prooi aan twee brandstichtingen in juni 1990. Direct daarna is het gehele complex, inclusief kapel en latere aanbouwen, gesloopt. Ter plaatse staan nu woningen.

Afbeeldigen