Handelingen

Beckum, Haaksbergerstraat 185 - Blasius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Blasius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Hengelo Ov
Plaats: Beckum
Adres: Haaksbergerstraat 185
Postcode: 7554PA
Sonneveld-index: 09883
Jaar ingebruikname: 1936
Architect: Sluijmer, Joh.H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Driebeukige pseudobasiliek met een laag dwarsschip en een gedrongen toren met ingesnoerde vierkante spits, in 1936-1938 gebouwd naar een ontwerp van Joh.H. Sluijmer. Karakteristiek werk van deze architect, voorbeeld van zijn stelselmatige keuze voor het traditionalisme onder invloed van de inheemse romaanse en vroeggotische bouwkunst. Gaaf bewaard eenklaviers orgel in eenvoudige neogotische orgelkas uit 1888, vervaardigd door de Gebr. Gradussen (Winssen).

  • 2019 - De rooms-katholieke Heilige Blasius in Beckum sluit uiterlijk januari 2021 de deuren. Maar naar aanleiding van de vrij heftige reacties van de parochianen op een hoorzitting in januari j.l. heeft het bestuur besloten om sluiting van de kerk uit te stellen.
  • 2020-2021 - Uitstel sluiting mede veroorzaakt door de corona pandemie.
  • 2022 - De data zijn vastgesteld. Op respectievelijk 1 juli en 31 december 2022 sluiten de kerken in Beckum en Bentelo. Beide gebouwen worden aan de eredienst onttrokken. In beide kerkdorpen zijn inmiddels initiatieven om de gebouwen over te nemen.
  • 2022 - De kerk in Beckum blijft langer open. Aanvankelijk had het parochiebestuur van de Heilige Geestparochie bekendgemaakt dat de deuren van de Heilige Blasius in Beckum per 1 juli definitief zouden sluiten.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur