Handelingen

Barendrecht, Kerkweg 1 - Bethelkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethelkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Barendrecht
Plaats: Barendrecht
Adres: Kerkweg 1
Postcode: 2992SE
Inventarisatienummer: 01558
Jaar ingebruikname: 1925
Architect: Lengkeek Wzn, A.C., Rotterdam
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Grote, beeldbepalende, kerk, met toren, in het centrum van Barendrecht.

  • 2017 Kerk staat te koop. Nog tot 2025 in gebruik.

Nadere beschrijving

Kruiskerk met expressionistische details en toren in binnenhoek, gebouwd in 1924-1925 naar een ontwerp van A.C. Lengkeek. Inwendig gemoderniseerd. Glas-in-lood vensters uit de bouwtijd. Orgel met twee manualen en vrij pedaal, in 1912 door de firma Gebr. Franssen (Roermond) gebouwd voor de kerk van de H. Antonius Abt te Scheveningen. In 1925 in Barendrecht geplaatst en in 1948 door Valckx & Van Kouteren & Co. (Rotterdam) gewijzigd.

In de media

Uit; Rijnmond.nl 23 februari 2014

De Protestantse Gemeente Barendrecht moet de grote Bethelkerk aan de Schaatsbaan verkopen. Dat concludeert een werkgroep, die onderzoek deed naar de toekomst van de verschillende kerken in de gemeente. De verkoop van een kerkgebouw lijkt noodzakelijk. De Barendrechtse protestanten kampen met teruglopende inkomsten. Ook krimpt het aantal leden. Bovendien is er voor 2014 een tekort op de begroting, waarschuwt de werkgroep Kerkelijke Gebouwen

  • Uit: Algemeen Dagblad editie Rotterdam 04-02-2017

Kerken Barendrecht in de verkoop

BARENDRECHT-De Protestantse Gemeente Barendrecht zet twee kerken in de verkoop. Het gaat om de monumentale Bethelkerk in het centrum en de Triomfatorkerk aan de Binnenlandse Baan. Met de verkoop (per 1 januari 2018) moet de gemeente kosten zien te besparen. Voorzitter Kees Silvis van de Algemene Kerkenraad wil niet zeggen op welke opbrengst wordt gerekend. Net als de andere kerken kampt de Protestantse Gemeente met een terugloop in leden. Op dit moment zijn er volgens Silvis nog 5.000 leden. Voor de Triomfatorkerk hebben zich al drie gegadigden gemeld., waaronder een andere kerkgenootschap. De Bethelkerk zal lastiger te verkopen zijn, verwacht Silvis. Komende maandag praten de leden over de verkoopplannen. Later in februari moeten daarover knopen worden doorgehakt. Aanvankelijk werd nog gedacht dat de verkoop van een van de twee kerken voldoende zou zijn.

  • Uit: Algemeen Dagblad editie Rotterdam 07-07-2017

Bestuur Bethelkerk niet in beroep tegen vonnis

BARENDRECHT - De Protestantse Gemeente gaat niet in beroep tegen de uitspraak van het regionale klachteninstituut van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) afdeling Zuid-Holland, die het plan voor de verkoop van de Bethelkerk heeft vernietigd. Dat gebeurde in een bezwarenprocedure, die door gemeenteleden was aangespannen. De Protestantse Gemeente had het beeldbepalende pand op de hoek van de 2e Barendrechtseweg met de Schaatsbaan met ingang van 1 januari 2018 in de verkoop willen zetten, maar is door de kerkkoepel teruggefloten. Volgens het geschillencollege ontbreekt een degelijke financiële onderbouwing voor het besluit en zijn de gemeenteleden daarin onvoldoende gekend. Voorzitter Kees Silvis van de Kerkenraad wil gisteren geen commentaar geven. "Het ligt nogal gevoelig", aldus de oud-wethouder. Hij verwees wel naar een persverklaring waarin het kerkbestuur aangeeft niet in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. De leiding van de gemeente zegt daarin ook dat ze nog wel ruimte ziet in het vonnis. Duidelijk is in ieder geval dat de leden van de Protestantse Gemeente beter geïnformeerd moeten worden over de voortgang van de verkoop. Met het afstoten van monumentale Bethelkerk en de Triomfatorkerk hoopt de Protestantse Gemeente Barendrecht geld te kunnen besparen. Ze kampt met leegloop en tekorten. De Bethelkerk (van 1925) zal nog zeker tot 2025 in gebruik blijven, had Silvis al eerder laten weten. De andere kerk heeft 2020 als einddatum meegekregen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur