Handelingen

Arum, Kerksingel 1 - Lambertuskerk

Uit Reliwiki

Versie door Meile (Overleg | bijdragen) op 31 dec 2014 om 11:07 (rm)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lambertuskerk
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Arum
Adres: Kerksingel 1
Postcode:
Inventarisatienummer: 08689
Jaar ingebruikname: 1839
Architect: Romein, Th.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39321

Omschrijving

Nederland Hervormde Kerk met toren.Op een ruim kerkhof in het midden van het dorp gelegen kerk, bestaande uit een gotiserend schip met half ingebouwde toren, bekroond door open koepeltje, naar plannen van Th. Romein, het geheel uit 1837. Inwendig 3 overhuifde banken, een niet overhuifde, preekstoel, 3 kronen. Orgel in 1885 gemaakt door E. Leichel.

Geschiedenis

De kerk is gebouwd in 1664 en is op 12 februari 1836 afgebrand en in het zelfde jaar herbouwd. Op een ruim kerkhof in het midden van het dorp gelegen kerk, bestaande uit een gotiserend schip met half ingebouwde toren, bekroond door open koepeltje, naar plannen van Th. Romein, het geheel uit 1837. Verving kerk door brand verwoest, 1836. De kerk is in 2008 gerestaureerd. De ingang bevindt zich niet in de voorgevel van de toren; daar zitten heel merkwaardig boven elkaar een radvenster en een rondboogvenster. De toegang is aangebracht in de eerste travee in de noordgevel. De ver ingebouwde torenromp reikt onversneden tot ver boven het kerkdak uit. In het hoogste gedeelte zitten aan elke zijde twee rondbogige openingen tussen dunne pilasters. Dit alles is het werk van de neoclassicistische architect Thomas Romein.

Interieur

In de kerk ligt een dubbelgraf van Ds. Henricus Perizonius, in leven predikant te Arum. Ook ligt er een grafmonument (grafkelder) van de fam. Cammingha. Deze familie heeft ook een familiebank, tegenover de preekstoel en hadden een speciale ingang in de kerk; deze is inmiddels “provisorisch”dichtgemetseld. Inwendig 3 overhuifde banken, een niet overhuifde, preekstoel, 3 kronen.

Orgel

Orgel in 1885 gemaakt door E. Leichel.


opname 25-05-2008 © Leon Bok
opname 25-05-2008 © Leon Bok
opname 25-05-2008 © Leon Bok


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur