Handelingen

Apeldoorn, Graaf van Lijndenlaan 9 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 4 apr 2024 om 16:30 (→‎Afbeeldingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Apeldoorn
Adres: Graaf van Lijndenlaan 9
Postcode: 7316EG
Inventarisatienummer: 10895
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Berkhoff, H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis 1

Interessante moderne kerk ("refodome") met toren.

  • Patrimonium

De geschiedenis van de Gereformeerde Gemeente van Apeldoorn begint in 1907. Er worden doordeweeks bijeenkomsten gehouden in gebouw Patrimonium aan de Roggestraat. Dit gebeurt onder toezicht en verantwoordelijkheid van de Gereformeerde Gemeente van Beekbergen. Vanaf 1914 worden er ook zondagse diensten gehouden. Voorgangers kwamen in die tijd lopend uit Beekbergen...

Op 29 maart 1927 wordt het nieuwe kerkgebouw aan de Rustenburgstraat in gebruik genomen. Het aantal leden neemt nu snel toe. Op 9 november 1937 wordt de Apeldoornse gemeente zelfstandig. De gemeente telt inmiddels 141 leden. Ouderling van Grol is de nieuwe voorzitter van de kerkenraad. Vanaf 1950 komt ook het verenigingsleven tot bloei. Er ontstaan jongelingverenigingen en zangverenigingen. Het ledental blijft groeien en het gebouw aan de Rustenburgstraat kan het aantal kerkgangers niet meer bevatten. In 1953 is het ledenaantal 366. Bij sommige diensten is zelfs de trap van de preekstoel nog bezet. Er wordt gezocht naar een oplossing die uiteindelijk wordt gevonden aan de Graaf van Lijndenlaan.

  • Graaf van Lijndenlaan

Geschiedenis 2

Op 18 november 1959 wordt het nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen op de zelfde plaats waar momenteel nog steeds de gemeente bij elkaar komt. Na de komst van ds G. Schipaanboord in 1961 blijkt na enkele jaren de kerk alweer te klein. Besloten wordt om het gebouw uit te bouwen. In 1972 is de verbouwing gereed. De kerk biedt nu plaats aan ongeveer 1000 personen en de vergaderruimten zijn uitgebreid. Ook krijgt de kerk een nieuwe toren.

Ds G. Schipaanboord vertrekt in 1969 naar de Gemeente van Rotterdam-Zuid. Van 1981 tot en met 1985 is ds J.M. Kleppe aan onze gemeente verbonden. Hij vertrekt dan naar de Gemeente van Rijssen. Ds J.S. van der Net dient vervolgens na lange tijd de gemeente. Zijn ambtsperiode loopt van 1991 tot en met 2001. Daarna dient ds. C.J. Meeuse gedurende bijna vier jaar de gemeente: van 2002 tot 2006. De gemeente telt ongeveer 1100 leden.

Kerkgebouw in gebruik genomen op 18 november 1959 met 435 zitplaatsen. In de loop van de jaren zestig ontstaat er ruimtegebrek. Het duurt echter tot 1970 eer er besloten wordt het aantal zitplaatsen te verdubbelen. Ook wordt het kerkgebouw van een zo genaamde trouwzaal voorzien. Op 22 maart 1972 wordt het vergrote kerkgebouw in gebruik genomen. In 1974 wordt de toren vervangen door een nieuwe toren. Van de drie oude luidklokken gaan er twee naar het zendingsveld. Rond 1983 wordt de trouwzaal bij de kerkzaal getrokken wat 100 zitplaatsen extra op levert. Eind 2011 is het kerkgebouw gerenoveerd en ook verder uitgebreid.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 30 augustus 2005.

De gereformeerde gemeente van Apeldoorn gaat het liturgisch centrum aanpassen. De kerk aan de Graaf van Lijndenlaan vernieuwt de kansel, de lezenaar, het podium en de kerkenraadsbanken. Een ruime meerderheid van de leden stemde donderdag tijdens een vergadering met de vernieuwingen in. Enkele jaren geleden werd al gesproken over de aanpassingen. De reden van de verbouwing is dat de kerk in die tijd een nieuw orgel kreeg. Het orgel en het liturgisch centrum kregen daardoor een verschillende uitstraling. Het moet nu beter bij elkaar gaan passen.

Ook de vorm van het liturgisch centrum voldoet niet. Vooral tijdens doopdiensten is er nauwelijks ruimte voor de ouders. En bij de avondmaalsviering was er eveneens meer ruimte nodig. Om die reden krijgt de kerk een podium met een dubbele laag. Een deel van de onderste laag zal gewoonlijk fungeren als opstapje voor de bovenlaag. Wanneer er meer ruimte nodig is, wordt de tweede laag onder het podium uitgeschoven en wordt het podium op die manier een stuk groter. Wanneer de verbouwing van start gaat, is nog niet exact bekend.

Uit Reformatorisch Dagblad, 5 december 2012.

De gereformeerde gemeente in Apeldoorn heeft op 16 november haar vernieuwde kerkgebouw officieel in gebruik genomen. Het kerkgebouw aan de Graaf van Lijndenlaan in villabuurt De Parken dateert uit 1959. De centrale kerkzaal is zeshoekig en bestaat uit een skelet van zes spanten van gewapend beton die in het midden van het dak samenkomen in een centrale knoop, met tussen de spanten een rond schaaldak, eveneens van gewapend beton. In de wanden zijn boogramen onder de schaaldakdelen aangebracht. De kerk is ontworpen door de Apeldoornse architect Berkhof. „Hij wilde in het ontwerp laten zien hoe de constructie van een gebouw werkt.”

In 2010 deed de gemeente een bouwaanvraag om hun bedehuis aan te passen aan de huidige eisen van een goed functionerend kerkgebouw. Het kerkgebouw is uitgebreid met een centrale voorhal, inclusief toiletruimten. Ook de bestaande overige zalen zijn uitgebreid, de consistorie is vergroot en de kerkzaal is gemoderniseerd met nieuwe energiezuinige verlichting en een klimaatbeheersingsinstallatie. Het ontwerp kwam van architectenbureau Roos en Ros uit Oud-Beijerland.

De nieuw- en verbouw van de kerk ging eind 2011 van start. Afgelopen zomer werd het bouwkundige deel opgeleverd en in november zijn de installatiewerkzaamheden afgerond en de omliggende parkeerterreinen en de groenvoorziening voltooid.

De voltooiing viel samen met het 75-jarig bestaan van de gereformeerde gemeente in Apeldoorn. Bij de invulling van het officiële deel van een speciale gemeentemiddag- en avond op 16 november was voor beide onderdelen tijd in geruimd.

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan werd op 16 november het jubileumboek ”Wat zijn u deze stenen?” gepresenteerd en uitgereikt. Het boek, een uitgave van De Banier, is te koop voor 24,90 euro.

Orgel

Het eerste orgel in het kerkgebouw werd in 1960 geplaatst door de firma B. Koch. In 1971 is het met enkele stemmen uitgebreid. In 2001 is het vervangen door een orgel van de firma de W.N. Jongh te Lisse.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur