Handelingen

Amsterdam, Tussen Meer 68 - De Opgang: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Geschiedenis)
(gebr+cat)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Categorie:Object]]
 
[[Categorie:Object]]
 
[[Categorie:MetKaart]]
 
[[Categorie:MetKaart]]
[[Categorie:PKNGK]]
+
[[Categorie:PKN]]
 
[[Categorie:Amsterdam]]
 
[[Categorie:Amsterdam]]
 
[[Categorie:Gemeente Amsterdam]]
 
[[Categorie:Gemeente Amsterdam]]
Regel 17: Regel 17:
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
 
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | Genootschap:
 
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | Genootschap:
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | Protestantse Kerk Nederland (PKN)
+
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | PKN - Protestantse gemeente Amsterdam
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
 
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | Provincie:
 
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | Provincie:

Versie van 6 dec 2019 om 18:49Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Opgang
Genootschap: PKN - Protestantse gemeente Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Tussen Meer 68
Postcode: 1068GA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2009
Architect: KCAP-architecten, Rotterdam
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Gebouwd ter vervanging van de Gereformeerde Kerk De Opgang.

Interessant modern complex met mooie kerkzaal. In deze kerk staat een Flentrop orgel uit 1959, dat vele omzwervingen heeft gemaakt. In 2009 is dit orgel vanuit de Amsterdamse Noorderkerk in de nieuwe Opgang geplaatst.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 17 juni 2008.

De eerste paal van het nieuwe kerkgebouw van de protestantse wijkgemeente Osdorp-Sloten in Amsterdam wordt morgenmiddag de grond in geslagen.

Op de bouwplaats op de locatie Tussen Meer/ Wolbrandtskerkweg/ Hoekenes stond tot eind 2007 een opvallend, maar gesloten ogend en verouderd kerkgebouw. Met de nieuwe kerk krijgt de wijkgemeente een „open en toegankelijke kerk en daarmee straalt ze precies uit wat de protestantse wijkgemeente Osdorp-Sloten in Amsterdam wil betekenen”, aldus de gemeente.

Het project is volgens hen „een mooi voorbeeld” van een binnenstedelijk multifunctioneel gebouw, waarbij duurzaamheid en meervoudig grondgebruik vooropstaan. Het nieuwbouwcomplex bestaat behalve het kerkgebouw uit 79 woningen, bedrijfsruimten, een parkeergarage voor de bewoners, een crèche en een speeltuin.

Het nieuwe complex is een project van NL-development. Voor het ontwerp werkte NL-development samen met KCAP-architecten uit Rotterdam. Het gebouw zal eind 2009 in gebruik worden genomen.

Uit Reformatorisch Dagblad, 29 december 2009.

De wijkgemeente Osdorp-Sloten, deel van de protestantse gemeente in Amsterdam, heeft vorige maand een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen. In het gebouw, De Opgang, in de straat Tussen Meer, werd op zondag 29 november de eerste dienst gehouden.

Op zondag 10 januari wordt de nieuwe kerk officieel geopend. Van die zondag tot eind januari organiseert De Opgang diverse feestelijke activiteiten. Op maandag 11 januari van 13.00 tot 15.00 uur, zaterdag 16 januari van 11.00 tot 14.00 uur en dinsdag 19 januari van 10.00 tot 12.00 uur houdt de kerk open huis.

De nieuwe kerk verrees op de plaats van het oude gereformeerde kerk­gebouw. De Opgang maakt deel uit van een groter complex, dat behalve de kerk een buurtcentrum, een kinderdagverblijf en bedrijfsruimten en woningen herbergt.

Het gebouw werd ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau KCAP in opdracht van de Haagse projectontwikkelaar NL-Development. Aannemer Heddes Bouw uit Hoorn realiseerde het flatgebouw. De gemeente betaalde voor het eigen deel van de flat 1,5 miljoen euro. In de kerk zijn veel hout, glas en natuurlijke kleuren gebruikt. Het plafond en twee schuin toelopende wanden zijn van hout. Eén wand is volledig van glas, met daarin de vorm van een kruis.

In de periode dat de bouw werd gerealiseerd, een kleine drie jaar, hield De Opganggemeente haar diensten en kerkelijke activiteiten in de rooms-katholieke Pauluskerk en in het Dienstencentrum Maarten Luther, een dagbestedingscentrum voor ouderen en gehandicapten.

De protestantse wijkgemeente Osdorp-Sloten heeft met de voltooiing van De Opgang de beschikking over twee kerkgebouwen: het nieuwe gebouw en de Sloterkerk aan de Osdorperweg.

Externe link


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur