Handelingen

Amsterdam, Melkweg 16 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 27 mrt 2024 om 16:47 (→‎Orgel)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Melkweg 16
Postcode: 1033AC
Inventarisatienummer: 04815
Jaar ingebruikname: 1951
Architect: Verkerk, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen


Geschiedenis

De Gemeente is gesticht in 1951. Kerkgebouw met ca. 160 zitplaatsen, in het noorden van Tuindorp Oostzaan in Amsterdam-Noord.

Charmante sobere wederopbouwkerk met dakruiter, mooi gelegen onderaan een dijk, temidden van latere nieuwbouw in de directe omgeving. Links achter de kerkzaal nevenruimten.

Eind 2012 heeft de Gereformeerde Gemeente Zaandam, die toen is opgeheven, zich aangesloten bij deze Gereformeerde Gemeente in Amsterdam.

In het begin van de jaren 30 van de vorige eeuw ontstaat er bij verschillende leden van de Gereformeerde Gemeente van Amsterdam Centrum, en anderen die niet kerkelijk zijn aangesloten, maar zwervende zijn, behoefte aan de vorming van een kerkelijke gemeente te Amsterdam–Noord. In overleg met de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente te Amsterdam-Centrum worden de eerste leesdiensten belegd op 2 juli 1933 in het gymnastieklokaal van de ‘Princes Julianaschool’. De gemeente bleef tot 1951 gebruikmaken van deze locatie. Op 3 maart werd de eerste steen gelegd van het kerkgebouw aan het Melkpad. Op 26 september 1951 wordt het kerkgebouw in gebruik genomen. Het aantal zitplaatsen bedraagt rond de 225, terwijl er ook een zaal aan de kerkzaal kan worden aangetrokken waar plaats is voor 150 personen.

Orgel

In 1951 kwam het eerste pijporgel in het kerkgebouw. Het was een tweedehands elektrisch pijporgel met 5 stemmen en één klavier met een aangehangen pedaal. Het werd gekocht bij de firma Spiering in Dordrecht. Dit orgel heeft dienst gedaan tot 1962. Als gevolg van de watersnoodramp die Tuindorp Oostzaan trof, werden kerkgebouw en orgel zodanig beschadigd dat er uitgezien moest worden naar een ander orgel. Het nieuwe orgel kon pas in 1962 worden opgeleverd, vanwege de vele opdrachten die orgelbouwer Vierdag had. Op 24 augustus is het orgel in gebruik genomen. Begin 2013 is het orgel uit de opgeheven Gereformeerde Gemeente te Zaandam

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur