Handelingen

Amsterdam, Haarlemmerstraat 124 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen (De Posthoorn): verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
 
Regel 2: Regel 2:
 
[[Categorie:MetKaart]]
 
[[Categorie:MetKaart]]
 
[[Categorie:Rijksmonument]]
 
[[Categorie:Rijksmonument]]
[[Categorie:RK]]
+
[[Categorie:Herbestemd]]
 
[[Categorie:Amsterdam]]
 
[[Categorie:Amsterdam]]
 
[[Categorie:Gemeente Amsterdam]]
 
[[Categorie:Gemeente Amsterdam]]
Regel 9: Regel 9:
  
  
{{#display_map:1013ER Haarlemmerstraat 124 Amsterdam, Nederland|type=hybrid}}
+
{{#display_map:52.38123,4.89051}}
  
 
{|  
 
{|  
Regel 35: Regel 35:
 
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | 1013ER
 
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | 1013ER
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | Inventarisatienummer:
+
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | Sonneveld-index:
 
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | 00356
 
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | 00356
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
Regel 52: Regel 52:
  
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
 
+
Bijnaam "De Posthoorn", in verband met de eerdere R.K. schuilkerk. Prachtig, beeldbepalend kerkgebouw met 3 torens.  Buitengewoon belangrijk en prachtig vroeg werk van Pierre Cuypers (1827 - 1921) , geïnspireerd op de door deze architect gerestaureerde Munsterkerk in Roermond: Driebeukige kruisbasiliek met driezijdig gesloten transept, achthoekige vieringtoren en front met dubbel hoofdportaal en twee torens (voltooid 1889). Interieur, geheel in schoonmetselwerk uitgevoerd in verschillende kleuren baksteen, overdekt door kruisribgewelven en voorzien van dubbele galerijen boven elkaar. De oorspronkelijke aankleding en inventaris uit atelier Cuypers & Stolzenberg te Roermond gingen bij de liturgische vernieuwingen in de twintigste eeuw deels verloren. Buiten gebruik als R.K. kerk in 1976, daarna, ondanks Rijksmonumentstatus, ruim 10 jaar in verval, en met sloop bedreigd.  
Bijnaam "De Posthoorn", in verband met de eerdere R.K. schuilkerk. Prachtig, beeldbepalend kerkgebouw met 3 torens.   
+
Deze sloop is mede voorkomen dankzij krakers en de oprichting van een Stichting tot behoud van de kerk. Uiteindelijk gerestaureerd in 1987-1989, en inwendig verbouwd tot cultureel centrum  (in transept en koor) en kantoorruimten (in schip, waarin inbouw). Het Vermeulen orgel uit 1928, dat linksachter in de kerk op een galerij stond, is vóór en/of tijdens de restauratie tamelijk spoorloos verdwenen  
 
 
Buitengewoon belangrijk en prachtig vroeg werk van Pierre Cuypers (1827 - 1921) , geïnspireerd op de door deze architect gerestaureerde Munsterkerk in Roermond:
 
 
 
Driebeukige kruisbasiliek met driezijdig gesloten transept, achthoekige vieringtoren en front met dubbel hoofdportaal en twee torens (voltooid 1889). Interieur, geheel in schoonmetselwerk uitgevoerd in verschillende kleuren baksteen, overdekt door kruisribgewelven en voorzien van dubbele galerijen boven elkaar.  
 
 
 
De oorspronkelijke aankleding en inventaris uit atelier Cuypers & Stolzenberg te Roermond gingen bij de liturgische vernieuwingen in de twintigste eeuw deels verloren.  
 
 
 
Buiten gebruik als R.K. kerk in 1976, daarna, ondanks Rijksmonumentstatus, ruim 10 jaar in verval, en met sloop bedreigd.  
 
 
 
Deze sloop is mede voorkomen dankzij krakers en de oprichting van een Stichting tot behoud van de kerk.  
 
 
 
Uiteindelijk gerestaureerd in 1987-1989, en inwendig verbouwd tot cultureel centrum  (in transept en koor) en kantoorruimten (in schip, waarin inbouw).
 
 
 
Het Vermeulen orgel uit 1928, dat linksachter in de kerk op een galerij stond, is vóór en/of tijdens de restauratie tamelijk spoorloos verdwenen  
 
  
 
==Monumentomschrijving Rijksdienst==
 
==Monumentomschrijving Rijksdienst==
Regel 75: Regel 61:
 
* {{Wikipedia2|Posthoornkerk}}
 
* {{Wikipedia2|Posthoornkerk}}
 
* {{Wikimedia|Posthoornkerk}}
 
* {{Wikimedia|Posthoornkerk}}
 +
* {{Wikidata|Q2675099}}
  
 
== Afbeeldingen ==
 
== Afbeeldingen ==

Huidige versie van 8 dec 2021 om 17:27


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen, "De Posthoorn"
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Haarlemmerstraat 124
Postcode: 1013ER
Sonneveld-index: 00356
Jaar ingebruikname: 1863
Architect: Pierre Cuypers (1827 - 1921)
Huidige bestemming: cultureel centrum en kantoorruimten
Monument status: Rijksmonument 1289

Geschiedenis

Bijnaam "De Posthoorn", in verband met de eerdere R.K. schuilkerk. Prachtig, beeldbepalend kerkgebouw met 3 torens. Buitengewoon belangrijk en prachtig vroeg werk van Pierre Cuypers (1827 - 1921) , geïnspireerd op de door deze architect gerestaureerde Munsterkerk in Roermond: Driebeukige kruisbasiliek met driezijdig gesloten transept, achthoekige vieringtoren en front met dubbel hoofdportaal en twee torens (voltooid 1889). Interieur, geheel in schoonmetselwerk uitgevoerd in verschillende kleuren baksteen, overdekt door kruisribgewelven en voorzien van dubbele galerijen boven elkaar. De oorspronkelijke aankleding en inventaris uit atelier Cuypers & Stolzenberg te Roermond gingen bij de liturgische vernieuwingen in de twintigste eeuw deels verloren. Buiten gebruik als R.K. kerk in 1976, daarna, ondanks Rijksmonumentstatus, ruim 10 jaar in verval, en met sloop bedreigd. Deze sloop is mede voorkomen dankzij krakers en de oprichting van een Stichting tot behoud van de kerk. Uiteindelijk gerestaureerd in 1987-1989, en inwendig verbouwd tot cultureel centrum (in transept en koor) en kantoorruimten (in schip, waarin inbouw). Het Vermeulen orgel uit 1928, dat linksachter in de kerk op een galerij stond, is vóór en/of tijdens de restauratie tamelijk spoorloos verdwenen

Monumentomschrijving Rijksdienst

Parochiekerk van O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen ("de Posthoorn"). Belangrijk werk uit de eerste periode van Pierre Cuypers (1827 - 1921) , gebouwd 1860-1863, "westelijk" transept en torens voltooid in 1889. Driebeukige kruisbasiliek in vormen, geinspireerd op de vroege gotiek van het Isle de France. Dubbele galerijen in het schip, klaverbladvormige "oostelijke" partij, bekroond door een vieringtoren. De kerk is een der eerste voorbeelden van de toepassing van verschillend gekleurde baksteen in het inwendige.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur