Handelingen

Amsterdam, Bilderdijkstraat - Nicolaas en Barbara (De Liefde) (1865 - 1990): verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(diversen)
(geen verschil)

Versie van 8 nov 2021 11:51


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nicolaas en Barbara (De Liefde)
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Bilderdijkstraat
Postcode:
Inventarisatienummer: 04973
Jaar ingebruikname: 1885
Architect: Cuypers, P.J.H.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Grote sobere neogotische kerk met dakruiter, en twee traptorentjes naast de voorgevel.

Parochiekerk van de H.H. Nicolaas en Barbara, ontstaan vanuit de achttiende-eeuwse statie "De Liefde". Opgericht in 1883-1885 als gevolg van snelle bevolkingsgroei en westelijke uitbreiding van Amsterdam, het huidige Stadsdeel Amsterdam Oud-West. De kerk was ontworpen door P.J.H. Cuypers: het was het vierde van zijn zes kerkgebouwen in de hoofdstad. De kerk was een driebeukige basiliek van tien traveeën diep, en een driezijdig gesloten absis. De door Cuypers ontworpen forse westtoren met achthoekige lantaarn en een naaldspits is er uiteindelijk nooit gekomen. In plaats daarvan werd de westgevel aan de Bilderdijkstraat driezijdig gesloten en kreeg twee traptorentjes (zie foto's). Door het ontbreken van die toren heeft de kerk altijd een minder opvallende rol in het plaatselijke stadsbeeld gespeeld.

Het lange middenschip werd door een houten tongewelf overdekt; de zijbeuken en het koor hadden stenen kruisribgewelven. Van de inventaris kwam de barokke preekstoel uit de achttiende-eeuwse schuilkerk; de rest was neogotisch. De uit plateeltegels bestaande kruiswegstaties werden ontworpen door Cuypers en gemaakt door de Harlingse plateelbakker J. van Hulst. De muurschilderingen, die o.a. Het Laatste Oordeel en de patroonheiligen van deze kerk voorstelden, waren in 1923-1924 gemaakt door de Amsterdamse gebroeders Dunselman.

Als gevolg van teruglopend kerkbezoek is deze kerk buiten gebruik gesteld voorjaar 1990, en gesloopt zomer 1990.

Het Adema-orgel uit 1926 is toen gedemonteerd, opgeslagen en in 1994 overgeplaatst naar de R.K. St. Calixtuskerk in Groenlo.

De parochie De Liefde ging al eerder, ongeveer midden jaren 1980, samen met die van de St. Vincentiuskerk en de Vondelkerk, onder de naam V.V.L. parochie.

Op de locatie van de gesloopte kerk en de bijgebouwen, inclusief scholen, verrees een wooncomplex en (aan de Da Costakade, naast de pastorie) een kleine kerkzaal, dit alles naar een ontwerp van de Luikse architect Charles Vandenhove.

Literatuur: Drubbel, A., Tweehonderd jaar statie "De Liefde" 1784-1984, Amsterdam, 1984

Voorgaande gebouwen

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur