Handelingen

Amersfoort, Euterpeplein 1 - Opstandingskerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 31 jan 2011 om 01:09


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Gereformeerde Kerk
Gemeente : Amersfoort
Plaats : Amersfoort
Adres : Euterpeplein 1
Provincie : Utrecht
Jaar ingebruikname : 1963
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Opstandingskerk
Architect : Egberts, D.
Monument-status:
Inventarisatienummer: 03839

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. In 2003 "SOW" (Samen Op Weg, met de Ned. Hervormde Kerk).

Even was er onrust in Amersfoort. De kerk (1964, D. Egberts) zou gesloten worden. Maar dat gaat niet door. Wel is het aantal predikantsplaatsen binnen de GK in Amersfoort teruggebracht. En in 2005 zal een commissie worden gevormd die de Gereformeerde kerk in kaart moet brengen. En hieruit zou misschien wel kunnen voortkomen dat er een of meer kerken gesloten zullen worden. Vanaf 2003 is de Opstandingskerk SoW-kerk en zomer 2003 is de kerk opgeknapt. De lange zware banken zijn in stukken gezaagd en speelser geplaatst. De donkere muren zijn lichter gemaakt. Op 7 oktober 2003 is de kerk met een open huis weer in gebruik genomen. Er komt een SoW-gemeente met de NH De Brug. Maar beide gebouwen moeten in gebruik blijven omdat alle kerkgangers niet in één gebouw kunnen. Het Euterpeplein moet uitgebreid en heringericht worden. Er moet o.a. een nieuwe supermarkt komen. Er zijn plannen de Opstandingskerk te sluiten en af te breken. Op de vrijgekomen plaats komen dan een supermarkt en veertien appartementen. Zo hebben de gemeente en woningcorporatie De Alliantie Eemvallei medio 2008 besloten. Het is niet duidelijk of er ook een vervangende kerkruimte komt. (48-02/51-04/60-08).

Korte beschrijving

In diverse opzichten uiterst functioneel ontworpen, en daardoor architectonisch interessant, kerkgebouw. Kerkzaal op etage, met een lift in de, rechts van de voorgevel, gesitueerde sobere rechthoekige toren, waarin twee klokken. Onder deze kerkzaal bevinden zich vele nevenruimten. In deze kerk bevinden zich 7 uiterst kleurrijke ramen, glas-appliqué ("geplakt" op de vierkante ruiten), alle gebaseerd op Psalm 23: rechtsachter, tussen toren en kerkzaal, de titel van deze psalm; links, in de smalle zijbeuk, van achter naar voren de symboliek van 6 verzen van deze psalm.

Recente geschiedenis

In 2010 is de Opstandingskerk verkocht aan een projectontwikkelaar. Deze locale kerkelijke gemeente gaat verder met, en in De Open Hof, meer naar het noorden in Amersfoort, met als naam van deze gezamenlijke PKN wijkgemeente "De Bron". Samengaan met de vlakbij gelegen Ned. Herv. Kerk(gemeente) "De Brug", zie hierboven, is dus toch niet aan de orde gebleken. Ook een vervangende kerkruimte voor de Opstandingskerk is niet aan de orde.

Laatste viering als kerk PKN op zondag 30 januari 2011. Hierna zal dit kerkgebouw incidenteel nog (hooguit) een jaar worden gebruikt voor b.v. "diensten voor belangstellenden". Binnen dat jaar is het de bedoeling, dat een nadere bestemming voor dit kerkgebouw wordt gevonden. Vermoedelijk zal het, ondanks vele goede ideeën ter plaatse, uiteindelijk wel uitdraaien op sloop. Behoud van de 7 mooie glas-appliqué ramen zal ook moeilijk zijn.

N.B. Er is een goede website van de PKN Amersfoort, waarop evt. nadere info kan worden gevonden.

Orgel

Het orgel is in 1976 gebouwd door de firma Fama & Raadgever (Utrecht) voor de geref. Grachtkerk te Amersfoort. Na sluiting van deze kerk plaatsen zij het in 1991 over naar de Opstandingskerk.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3 sterk - Trompet 8'.
  • Borstwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Roerfluit 4' - Woudfluit 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk discant - Scherp 1' 2 sterk.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8' - Fagot 16' - Schalmey 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen

De 7 glas-appliqué ramen