Handelingen

Almelo, Grotestraat 57 - Doopsgezinde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Doopsgezinde Kerk
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Overijssel
Gemeente: Almelo
Plaats: Almelo
Adres: Grotestraat 57
Postcode: 7607CA
Inventarisatienummer: 09842
Jaar ingebruikname: 1684
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 7478


Geschiedenis

Zaalkerk in neogotische vormen.

  • 1684 De Doopsgezinden, ook wel Mennonieten genoemd bouwen alhier staande woonhuis om tot een kerkruimte aanvankelijk als schuilkerk. In de gang links naast de kerk is de oude ingang nog zichtbaar.
  • 1732 De kerkruimte wordt uitgebreid, waarbij de huidige voorgevel wordt aangebracht.
  • 1751 De zoldering wordt omgebouwd tot een tongewelf
  • 1791 Het orgel wordt gebouwd door Friedrich Heilmann.
  • 1978 Restauratie van het kerkgebouw.

I n 1791 werd de kerk van een nieuwe halsgevel voorzien. Interieur en orgel van de vermaning zijn gerestaureerd. Centraal in de restauratie stond het Heilman en Courtain-orgel uit het eind van de 18de eeuw. De firma Reil heeft het orgel teruggebracht naar de situatie van 1839, toen het door orgelbouwer Jacob Armbrost uit Haaksbergen voor het eerst was gerestaureerd. Op 9 juni 2006 konden kerk en orgel weer in gebruik worden genomen. Bij de ingebruikname werd een boekje gepresenteerd over de geschiedenis en de laatste restauratie van dit orgel. Het is de bedoeling de kerk een multi-functionele bestemming te geven: naast de wekelijkse kerkdiensten ook exposities, orgelconcerten en andere muziekuitvoeringen, enz.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Doopsgezinde Kerk. Eenvoudige zaalkerk. Halsgevel, door driehoekige fronton bekroond. Risaliet van de middentravee waarin ingang met ionische omlijsting, samengevoegd met door segmentvormig fronton bekroonde omlijsting van het middenvenster. Boven de spitsboogvormige vensters festoenen. (XVIIId). Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1791 gebouwd door F. Heilmann, in de daarop volgende jaren verbeterd en voltooid door J. Courtain. In de 19de eeuw dispositiewijzigingen door J. Armbrost en de firma Elberink. In 2006 gerestaureerd door Reil.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur