Handelingen

Alkmaar, Nassaulaan 4 - Joseph: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

 
Regel 50: Regel 50:
  
  
 +
== Gebouwomschrijving SKKN ==
 +
In 1908 werd besloten tot de bouw van de Joseph, als bijkerk voor de Dominicus. De kerk stond onder architectuur van A.A.J. Margry en J.M. Snickers. De aanbesteding vond plaats in december, en aannemer werd N.J. van Groenendaal uit Breda. In januari 1909 werd begonnen met de bouw, de eerste steen werd gelegd op 26 maart. Op 31 december kon de kerk worden ingezegend, om de volgende dag in gebruik te worden genomen. De consecratie volgde op 25 april 1910. De Dominicaner pater B. Baetsen werd rector. Op 15 november 1922 werde de parochie zelfstandig.
 +
In november 1947 werd de doopkapel in gebruik genomen. In de jaren zestig werden onder meer altaren, preekstoel en communiebanken verwijderd.
 +
In 1982 trokken de Alkmaarse Dominicanen zich uit de zielzorg terug.
  

Versie van 16 jul 2008 om 18:59


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Alkmaar
Plaats : Alkmaar
Adres : Nassaulaan 4
Provincie : Noord-Holland
Jaar ingebruikname : 1909
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Jozef
Architect : Margry, A.
Monument-status: Rijksmonument
Geschiedenis
Omschrijving

Op nagenoeg rechthoekig grondplan opgetrokken PASTORIE van twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak met leidekking (Maasdak). Het buitenmuurwerk is evenals bij het kerkgebouw uitgevoerd in roodgele machinale baksteen waalformaat in kruisverband met snijvoeg. De in hetzelfde metselwerk uitgevoerde omgaande plint heeft een afgeschuinde bovenrand van rode profielsteen. Ter hoogte van de boven- en wisseldorpels van de schuifvensters op de parterre en de verdieping wordt het metselwerk van de voor- en zijgevels verlevendigd door twee metsellagen van bruingeglazuurde baksteen (waartussen


Gebouwomschrijving SKKN

In 1908 werd besloten tot de bouw van de Joseph, als bijkerk voor de Dominicus. De kerk stond onder architectuur van A.A.J. Margry en J.M. Snickers. De aanbesteding vond plaats in december, en aannemer werd N.J. van Groenendaal uit Breda. In januari 1909 werd begonnen met de bouw, de eerste steen werd gelegd op 26 maart. Op 31 december kon de kerk worden ingezegend, om de volgende dag in gebruik te worden genomen. De consecratie volgde op 25 april 1910. De Dominicaner pater B. Baetsen werd rector. Op 15 november 1922 werde de parochie zelfstandig. In november 1947 werd de doopkapel in gebruik genomen. In de jaren zestig werden onder meer altaren, preekstoel en communiebanken verwijderd. In 1982 trokken de Alkmaarse Dominicanen zich uit de zielzorg terug.