Handelingen

Alkmaar, Louise de Colignystraat 20 - Trefpunt (1968 - 2016): verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(aanvulling)
 
Regel 54: Regel 54:
Ik ben op zoek naar mensen die mij meer informatie over de geschiedenis van deze kerk kunnen geven.
Ik ben op zoek naar mensen die mij meer informatie over de geschiedenis van deze kerk kunnen geven.


* Gegeven de architectuur, is deze kerk misschien ontworpen door Architectenbureau Van der Bom en Ingwersen (net als de Vrijheidskerk).
* Gegeven de architectuur, is deze kerk misschien ontworpen door Architectenbureau Van der Bom en Ingwersen (net als de Vrijheidskerk). Nog steeds na te gaan, JvN 2022.
* Na te gaan wat er met de twee kleurrijke ramen is gebeurd (gesloopt of herbestemd ?).
* Na te gaan wat er met de twee kleurrijke ramen is gebeurd (gesloopt of herbestemd ?). Ook nog steeds na te gaan, JvN 2022.


==In de media==
==In de media==

Huidige versie van 5 nov 2022 om 11:09


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: 't Trefpunt
Genootschap: PKN Nederlands Hervormd
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Alkmaar
Plaats: Alkmaar
Adres: Louise de Colignystraat 20
Postcode: 1814JA
Inventarisatienummer: 04637
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Tamelijk onopvallende moderne kerk zonder toren, wel met een kleine klokkenstoel. Gebouwd als Nederlands Hervormde kerk. Op 17 januari 2016 is de laatste dienst gehouden. Een groot deel van het meubilair uit deze kerk is in 2016 overgebracht naar De Regenboog (in verbouwing) in Sint Pancras. In December 2016 is deze kerk gekocht door een projectontwikkelaar met als doel appartementen op de locatie te realiseren. Vanaf 17 december 2018 is de kerk gesloopt in opdracht van deze projectontwikkelaar.

Oproep

Ik ben op zoek naar mensen die mij meer informatie over de geschiedenis van deze kerk kunnen geven.

  • Gegeven de architectuur, is deze kerk misschien ontworpen door Architectenbureau Van der Bom en Ingwersen (net als de Vrijheidskerk). Nog steeds na te gaan, JvN 2022.
  • Na te gaan wat er met de twee kleurrijke ramen is gebeurd (gesloopt of herbestemd ?). Ook nog steeds na te gaan, JvN 2022.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad 31 mei 2013

De protestantse gemeente Alkmaar gaat drie kerken afstoten en houdt er twee over. De gemeente heeft dat besluit maandag genomen vanwege teruglopend kerkbezoek en afnemende inkomsten. De drie gebouwen die zullen gaan sluiten, zijn De Terp in Oudorp, ’t Trefpunt in het zuiden van Alkmaar en de Kapelkerk in het stadscentrum. De protestantse gemeente zal nog samenkomen in de Immanuëlkerk, in De Blije Mare, en de Vrijheidskerk. Dat maakte de kerkenraad van de protestantse gemeente deze week bekend. De Terp en de Kapelkerk hebben een monumentale status. De protestantse gemeente hoopt dat deze gebouwen een passende herbestemming krijgen. Zo kunnen de kerkgebouwen ondergebracht worden in een stichting als Stichting Oude Hollandse Kerken. De gereformeerde kerk vrijgemaakt, die de Kapelkerk huurt, heeft interesse getoond om het gebouw te kopen. De laatste kerkdienst van De Terp, waar nog reguliere diensten worden gehouden, staat gepland voor 26 januari volgend jaar.

Orgel

De firma Pels & Van Leeuwen bouwde in 1968 een nieuw orgel voor de Trefpuntkerk. Adviseur was Piet Kee. Het is een enkelklassiek orgel met zeven registers. Alle handmatige registers zijn onderverdeeld in bas en discant. In 2016 werd het orgel te koop aangeboden vanwege de sluiting van het kerkgebouw. Het is verkocht aan Pastoor Van Arskerk, waar het in juni 2016 door Adema is geïnstalleerd. Deze kerk is echter na een laatste dienst op 15 juli 2017 gesloten. Het orgel is door de firma Adema verplaatst naar de kapel van het Grootseminarie Sint Willibrord in Heiloo.

Afbeeldingen