Handelingen

Aalsmeer, 1e J.C. Mensinglaan 31 - Zuiderkerk

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Aalsmeer
Plaats : Aalsmeer
Adres : Hortensialaan 55
Provincie : Noord-Holland
Jaar ingebruikname : 1953
Huidige bestemming: buiten gebruik
Naam kerk : Zuiderkerk
Architect : Berghoef & Klarenbeek
Monument-status:
Inventarisatienummer: 04613


Geschiedenis

De PKN (vmNH) Zuiderkerk aan de Hortensialaan, in 1953 gebouwd naar een ontwerp van Berghoef en Klarenbeek, is gesloten. Op 29 juni 2008 is de laatste kerkdienst gehouden en de kerk is verkocht. De GK Triumphatorkerk aan de Ophelialaan is de protestantse kerk voor deze wijkgemeente geworden. Het orgel is overgeplaatst naar de NH Sionskerk in Houten. (Bron: Contactbrief Kerkenverzamelaars nr 61-09/62-09)

Doorsnede Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage
Plattegrond Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage

Interessante, charmante, wederopbouwkerk. Buiten gebruik, na laatste dienst 29-06-2008, samengegaan met Gereformeerde Triumphatorkerk, die nu (PKN) Open Hof Kerk heet.

Aalsmeer – De PKN (vm. Ned. Herv.) Zuiderkerk aan de Hortensialaan, in 1953 gebouwd naar een ontwerp van Berghoef en Klarenbeek, is gesloten. Op 29 juni 2008 is hier de laatste kerkdienst gehouden, en de kerk is verkocht. De GK Triumphatorkerk aan de Ophelialaan is de protestantse kerk voor deze wijkgemeente geworden, met de naam "Open Hof". Het orgel is overgeplaatst naar de NH Sionskerk in Houten. (61-09/62-09)


Uit Witte Weekblad", 5 juli 2008.

Zuiderkerk in Aalsmeerse handen.

Arjen Vos

AALSMEER - Afgelopen zondag vond de laatste kerkdienst plaats in de Zuiderkerk. Het gebouw dat in 1953 in gebruik werd genomen is daarmee 55 jaar lang de thuishaven geweest van de hervormde gemeente in Zuid. Tijdens de afscheidsdienst, die uiterst druk bezocht was, werd stil gestaan bij het heden, verleden en de toekomst van de kerk. De kerkelijke gemeente smelt samen met de Triumphatorkerk, het kerkgebouw is verkocht aan een plaatselijke projectontwikkelaar.

Voor veel mensen heeft het kerkgebouw in de loop der jaren veel betekend. Er zijn kinderen gedoopt, trouw- en rouwdiensten gehouden, er is belijdenis gedaan en er zijn vriendschappen ontstaan. Begrijpelijk dat de dienst van zondag doorspekt was met een behoorlijke vleug weemoed. En hoewel er menig traantje werd weg gepinkt, was het afscheid volgens enkele van de aanwezigen beslist niet zwaarmoedig. Volgens dominee Prins van de Triumphatorkerk die collega Van Popering de slotdienst zag leiden, was het allemaal bijzonder stemmig gedaan: "De kinderen van de kindernevendienst hadden vrolijk gekleurde zwaaihandjes gemaakt waarmee ze aan het einde van de dienst de kerk inkwamen. Sommigen hadden er 'doeiii!' opgeschreven. Daarmee maakten ze het afscheid een stuk luchtiger."

Verder werd een aantal ornamenten uitgebreid uitgeleide gedaan. Onder meer de kanselbijbel, het kruis en het doopvont worden meegenomen naar de Triumphatorkerk die straks onder de naam Open Hofkerk een nieuwe toekomst tegemoet gaat. Er zijn vergevorderde plannen om dit gebouw her in te richten zodat het wat meer toegerust is op de wensen en eisen van deze tijd. Ook het leven van een aantal gebrandschilderde ramen van de Zuiderkerk zal verlengd worden in de kerk aan het Seringenpark.

Het kerkgebouw wat (sic) leeg achterblijft, ondergaat hoogstwaarschijnlijk een heel ander lot. Hoewel alle opties nog open zijn, is de kans het grootst dat de kerk tegen de vlakte gaat en er een nieuwe invulling aan dit terrein gegeven gaat worden. De kerk en de pastorie zijn onlangs bij opbod verkocht. Het beste bod was van een Aalsmeerse ontwikkelaar die er mooie plannen mee heeft. Hij acht de tijd echter nog niet rijp om de potentiële plannen wereldkundig te maken. "Eerst gaan we met de gemeente om de tafel om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. We sluiten vooralsnog niets uit. Ook niet de mogelijkheid dat de huisartsenpost die op het Praamplein niet doorging, op deze locatie een plek krijgt. Eventueel in combinatie met een steunpunt van het Rode Kruis die op de Spoorlaan weg moet", aldus een woordvoerder van de ontwikkelaar. Over de vraag of het kerkgebouw nog lang zal blijven staan, konden geen mededelingen worden gedaan.


Orgel (Van Leeuwen, 1957) sinds 2009 in de Sionkerk te Houten.

Materialen en kleuren

Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage

Vloer: Noorse lei 50 x 50 cm, in cirkelbogen gelegd

Wanden: baksteen

Kap en zoldering: spanten in het zicht, cassettenplafond in blauw, wit en goud

Meubilair: mahonie, dooopvont gepolijst hardsteen

Verwarming: centrale verwarming

Verlichting: 4 cillinders, als lampion geplooid

Aantal plaatsen: ongeveer 350

Afbeeldingen