Handelingen

,s-Hertogenbosch, Schaarhuisstraat 14 - San Salvator

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: San Salvator
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: 's-Hertogenbosch
Plaats: 's-Hertogenbosch
Adres: Schaarhuisstraat 14
Postcode: 5231PV
Inventarisatienummer: 07718
Jaar ingebruikname: 1956
Architect: Graaf, P.W. de
Huidige bestemming: gezondheidscentrum
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke, beeldbepalende, wederopbouwkerk met toren. Karakteristieke Bossche School kerk. Verving een verwoeste kerk in het voormalige dorp Orthen.

De parochie St. Salvator (Orthen) is de oudste parochie binnen het huidige grondgebied van Den Bosch. De parochie is ontstaan in de 13e eeuw. Voorheen hebben hier diverse kerken gestaan, waaronder een schuurkerkje uit ca. 1700 en een neoromaanse kerk uit 1887. Deze laatste werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest. De huidige kerk is een centraalbouw op vierkante plattegrond, met semi-vrijstaande doopkapel en terzijde staande toren, gebouwd onder invloed van de Bossche School en verwant aan de romaanse en vroegchristelijke bouwkunst. De kerk is in 2014 aan de eredienst onttrokken.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Plattegrond: vierkant met halfronde absis
  • Dak (kerk, toren): tentdak, pannendak
  • Toren: klokkentoren op de hoek, vast aan kerk, ingesnoerd, met uurwerken
  • Materiaalgebruik: baksteen, betonnen rand onder dakgoot en in de toren, brede voegen
  • Bijzonderheden: houten rood geschilderde deur
  • Bijgebouwen: sacristie en ronde doopkapel.
  • Bouwperiode: 1956
  • Bouwstijl: Bossche School

In de media

Uit www.nu.nl, 3 oktober 2011.

De liberale parochiegemeenschap San Salvator in Den Bosch gaat definitief niet akkoord met de benoeming van hulpbisschop Rob Mutsaerts vanaf 1 november. Het parochiebestuur heeft dat in een aangetekende brief aan bisschop Antoon Hurkmans laten weten nadat het bisdom niet inging op verzoeken om een gesprek. De parochie kondigde maandag acties aan als de bisschop bij de benoeming van Mutsaerts blijft.

San Salvator zit sinds 2007 zonder vaste pastoor. Kerkdiensten worden sindsdien geleid door eigen voorgangers. Voor de benoeming van Mutsaerts bestaat volgens San Salvator geen draagvlak. Toen Mutsaerts nog geen hulpbisschop was heeft hij zich uitgelaten over ‘bizarre toneelstukjes’ die iedere week in de Bossche San Salvatorkerk worden opgevoerd.

Hij kondigde in een open brief de ondergang van de kerk aan vanwege bijvoorbeeld een homohuwelijk dat in de kerk werd afgesloten. De kerk was volgens hem uitgeleverd aan heidenen. "Er zal best een publiek voor zijn, maar Gods Zoon komen we er niet meer tegen", schreef hij destijds.

San Salvator zegt bovendien dat Mutsaerts het belang van de parochie niet optimaal kan verdedigen omdat hij ook hulpbisschop is. De parochie wil woensdag op een persconferentie uitleggen waar de weigering op is gefundeerd en welke acties zijn gepland.

Uit; Brabants Dagblad d.d. 1 december 2014

De San Salvatorkerk in de Bossche wijk Orthen gaat niet meer open. Ze is sinds maandag 1 december 2014 aan de eredienst onttrokken. Het kerkgebouw wordt voortaan gebruikt als opslagplaats voor kerkelijke goederen en kunst, afkomstig uit andere kerken die sluiten in de regio. Dat bevestigt plebaan Geertjan van Rossem.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur