Handelingen

,s-Heerenberg, De Bongerd 2 - Cleophas / Emmaus

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 24 mrt 2022 om 11:19


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Cleophas / Emmaüs
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Montferland
Plaats: 's-Heerenberg (Lengel)
Adres: De Bongerd 2
Postcode: 7041GL
Inventarisatienummer: 11641
Jaar ingebruikname: 1970
Architect: Sluijmer, J.
Huidige bestemming: Gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Moderne kerk met toren, in Bossche School stijl. Tweede R.K. parochie in 's-Heerenberg, opgericht in de oostelijke uitbreiding in de jaren 1960.

  • 2017 - In 2017 is er een einde gekomen aan de Emmaüskerk en is de kerk - na leegstand - aan de sloophamer blootgesteld. Op diezelfde plek werden in 2018 elf sociale huurwoningen gebouwd.

In de media

  • Uit De Gelderlander, d.d. 5 februari 2017

Afnemend kerkbezoek en minder inkomsten nopen de parochie Heilige Gabriël om kerken te gaan sluiten. Medio mei wordt bekend om welke het gaat. De parochie omvat het gebied Didam, Wehl en 's-Heerenberg. De elf geloofsgemeenschappen tellen 27.000 katholieken. Er zijn twaalf kerkgebouwen. De Emmaüskerk in 's-Heerenberg is al niet meer in gebruik en staat op het punt om verkocht te worden en plaats te maken voor woningbouw. Welke andere kerken er dicht gaan en wanneer, is in onderzoek. Pastoor Jurgen Jansen en diaken Theo Reuling benadrukken dat uitgangspunt blijft het geloof goed uit te dragen. „Maar we moeten wel naar de realiteit kijken", zegt Reuling. „We zien minder betrokkenheid bij de kerk." Dat uit zich in minder bezoek. Traditionele vieringen als dopen, vormsel, eerste communie en huwelijk, alsook uitvaarten nemen al jaren af. Ook het 'gewone' kerkbezoek is teruggelopen. Daardoor zijn de inkomsten ook minder. Er dreigt een gat van 70.000 tot 80.000 euro.

Extern links

Afbeeldingen