,s-Gravenhage, Hoefkade 623 - Martha

Naam kerk: H. Martha
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Hoefkade 623
Postcode: 2525HB
Architect: Molenaar, Nic.

Geschiedenis

Architectonisch buitengewoon belangrijk, neogotisch, kerkgebouw. R.K. parochiekerk St. Martha, gebouwd in 1909 aan de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. De oprichting van de parochie was noodzakelijk wegens een toenemend aantal katholieken in het zuidelijke deel van de volksbuurt. In 1924 kwamen voorgevel en toren gereed.

Neogotische hallenkerk, geinspireerd door de architectuur van het schip van de Haagse Grote of St. Jacobskerk. Belangrijk werk van N. Molenaar; uitbreiding met o.a. voorgevel en zadeldaktoren 1924, naar ontwerp van N. Molenaar jr..

Op 18 april 2009 vond de viering plaats van het 100-jarig bestaan van deze "Kathedraal van de Schilderswijk".

Als centrale kerk van de fusieparochie "St. Willibrordus" is de H. Marthakerk het enige nog overgebleven oorspronkelijke kerkgebouw van 4 kerken in de Schilders- en Transvaalwijk (de andere drie, alle gesloopt, waren St. Jozef, H.Hart en H.H. Engelbewaarders). In plaats van deze gesloopte kerken zijn/waren, in jaren 1970-1980 gebouwde, kleinere kerkjes als bijkerken van deze fusieparochie in gebruik. De H. Marthakerk lijkt nog steeds een verdienstelijke rol te spelen in o.a. multicultureel religieus kader.

Orgels

Voormalig hoofdorgel

Het voormalig hoofdorgel is gebouwd door Jos H. Vermeulen ca. 1920. Het orgel is niet meer in gebruik, het binnenwerk en de speeltafel zijn verwijderd, alleen de kas is nog aanwezig.

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door J.W. Walker & Sons in 1860 voor de Stoke d'Abernon Church in Cobham. Vervolgens heeft het orgel dienst gedaan in de Saint John's Mission Church in Epson, daarna in de (nieuwe) kerk van de H.H. Engelbewaarders te Den Haag. Tenslotte is het orgel in 2003 geplaatst in de H. Marthakerk te Den Haag.

Gemeente Den Haag financiert restauratie

Persbericht d.d. 15 oktober 2009 Restauratie Marthakerk in Schilderswijk voltooid

De Rooms-katholieke Kerk van de Heilige Martha is van binnen en buiten volledig gerestaureerd. De kerk is een Rijksmonument en staat aan de Hoefkade, midden in de Schilderswijk. De gemeente heeft voor de gehele restauratie een subsidie verleend van ruim € 1.3 miljoen. De totale kosten van de restauratie bedroegen € 2,15 miljoen. (Bron: website Gemeente Den Haag )

In opdracht van de parochie is in 2005 begonnen met de restauratie van het exterieur van de kerk. De daken, glas-in-loodramen en voeg- en metselwerk werden aangepakt. In de laatste fase is het interieur in oude luister hersteld. De muren zijn gereinigd en de vloerconstructie is hersteld. Het goed bewaarde interieur is rijk versierd met decoratieve schilderingen. De neogotische communiebank, beelden en kuip van de preekstoel hebben een kunsthistorische waarde en vallen binnen de beschermde status van de monumentenwet.

Om de kerk ook buiten de diensten open te kunnen stellen voor publiek komt er een klein afgeschermd bezoekerscentrum.

De kerk werd in 1908/1909 in neogotische stijl gebouwd naar een ontwerp van N. Molenaar sr. In 1924 zijn de eindtravee van het schip en de toren toegevoegd door zijn zoon N. Molenaar jr. Het ontwerp is geïnspireerd op het schip van de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag.

De Marthakerk wordt door haar ligging bezocht door bezoekers met zeer diverse culturele achtergronden. Het kerkbestuur richt zich op integratie van gelovigen uit de verschillende werelddelen.

-Interieur