Handelingen

Zwijndrecht, Burgemeester de Bruïnelaan 76 - Heilig Hart van Jezus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Heilig Hart van Jezus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zwijndrecht
Plaats: Zwijndrecht
Adres: Burgemeester de Bruïnelaan 76
Postcode: 3331AC
Sonneveld-index: 03787
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: Vries, H.P.J. de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: gemeentelijk monument


Geschiedenis

Aardige, bescheiden, sobere interbellumkerk, met zijdelings geplaatste toren. Gebouwd ter vervanging van een eerdere noodkerk op het terrein van de, rechts naast kerk en pastorie gesitueerde, Julia Stichting. Het koor is gemoderniseerd (wanneer?), waarbij het hoofdaltaar verdween. Er was een plan tot sloop van dit kerkgebouw in 2008. Vooralsnog blijft dit kerkgebouw echter in gebruik voor R.K. erediensten. En het gebouw is een gemeentelijk monument.

In Zwijndrecht is de tweede R.K. kerk, de St. Petruskerk, in 2011 wel buiten gebruik gesteld. In die mooie moderne kerk zijn in 2019 appartementen ingebouwd.

Orgel

Even buiten Brielle staat de Rooms-Katholieke Bedevaartskerk. Deze uit de jaren 1930 daterende kerk bezat nimmer een pijporgel, maar nu is besloten hier het Maarschalkerweerdorgel (1876) uit de R.K. kerk H. Hart van Jezus te Zwijndrecht te plaatsen. Het is een bescheiden 2-klaviersorgeltje, gebouwd voor de (oude) R.K. St. Barbarakerk in Bunnik. In 1938 werd het door Vermeulen te Zwijndrecht geplaatst. Bij die gelegenheid werd het uitgebreid met een elektronisch unit-pedaal. In 1998 werd dit orgel buiten gebruik gesteld. Voor een restauratie ontbreken in de parochie te Zwijndrecht de financiële middelen.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur