Handelingen

Zwaag, Kerkelaan 8 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Hoorn- Zwaag- Blokker
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Hoorn
Plaats: Zwaag
Adres: Kerkelaan 8
Postcode: 1689EA
Inventarisatienummer: 06346
Jaar ingebruikname: 16e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 22620 (kerk);22621(toren)


Geschiedenis

Historische kerk met toren. Oorspronkelijk gewijd aan St. Maarten.

De kerk is oorspronkelijk gebouwd in het midden van de 15e eeuw op de plaats van een vermoedelijk 12e eeuwse voorganger. Het is een eenbeukige kerk met een smaller driezijdig gesloten koor. In het schip en koor zijn kloostermoppen en tufstenen waterlijsten toegepast van de oude voorganger. De kerk is gewijd aan Sint Maarten. De toren, eigendom van de burgerlijke gemeente, is gebouwd omstreeks 1460 en heeft een gemetselde spits. De kerk is in 1997/1998 gerestaureerd in opdracht van de Stichting Behoud Hervormde Kerk Zwaag. Door de Protestantse Gemeente Hoorn wordt deze kerk "Dorpskerk" genoemd.

Tevens Evangelische Broedergemeente.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Hervormde kerk. Eenbeukige kerk met smaller driezijdig gesloten koor. Spitsboogvensters met geprofileerde dagkanten; inwendig houten tongewelven. Gave, met snijwerk versierde preekstoel 1659 (achterschot XVIII A), fraaie koperen predikantslezenaar VXIIIb, doophek met voorzangerslezenaar XVIId, kaarsenarm XVII en fraaie doopboog 1748. Memoriebord 1748; twee psalmbordjes 1696. Tussen kerk- en dienstruimte een schotwerk met vier deuren XVIIIb/c. Tweeklaviers orgel, in 1881 gemaakt door L. van Dam en Zonen.

Toren

Toren der Hervormde Kerk. Drie geledingen. Ingang gedekt door een zandstenen latei, waarboven een rond venster in een zandstenen omraming, het geheel gevat in een smalle spitsboognis; in de drie vrijliggende zijden van de tweede geleding telkens drie smalle nissen gedekt door zandstenen lateien, in de zijden van de derde geleding brede korfbogig gedekte nissen met galmgaten; gemetselde spits. Klokkenstoel met klok van Steven Butendiic, 1468, diam. 95,5 cm. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1920.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur