Handelingen

Zuilichem, Uilkerweg 21 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hersteld Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Zuilichem
Adres: Uilkerweg 21
Postcode: 5305TD
Inventarisatienummer: 19815
Jaar ingebruikname: 2010
Architect: Van Beijnum, Amerongen
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Moderne kerk met dakruiter.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 3 maart 2009

In Zuilichem is de eerste steen gelegd voor de bouw van de nieuwe kerk van de hersteld hervormde gemeente. Dit gebeurde door de consulent, ds. A.C. Rijken uit Gameren, met de woorden uit Zacharia 3:9: „Want zie, aangaande dien Steen, Welken Ik gelegd heb voor het aangezicht van Jozua, op dien enen Steen zullen zeven ogen wezen; zie, Ik zal Zijn graveersel graveren, spreekt de Heere der heirscharen, en Ik zal de ongerechtigheid dezes lands op één dag wegnemen.”

De nieuwe kerk, die straks plaats biedt aan 250 personen, komt te staan aan de Uilkerweg in Zuilichem. Volgens kerkvoogd T. van de Ree Doolaard zal de oplevering begin 2010 plaatsvinden. Om de kosten te beheersen, wordt veel werk door gemeenteleden zelf verricht.

Een gedeelte van de banken voor de nieuwe kerk komt uit Barneveld, waar de gereformeerde gemeente in Nederland een nieuw bedehuis in gebruik nam. De hersteld hervormde gemeente te Zuilichem is momenteel vacant.

Uit Reformatorisch Dagblad, 31 augustus 2010.

De hersteld hervormde gemeente van Zuilichem-Brakel heeft vrijdag een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen. Het bedehuis staat nu nog aan de rand van Zuilichem, maar wordt straks omringd door de huizen van de nieuwe uitbreiding bij het Gelderse dorp.

Na de officiële overdracht van het gebouw preekte ds. N.A. Donselaar, predikant van de gemeente, over Exodus 25 : 22.

De kerk is een ontwerp van Van Beijnum Architecten uit Amerongen. „De architect hebben wij aan het begin gevraagd een gebouw te ontwerpen dat qua vorm duidelijk herkenbaar zou zijn als kerkgebouw”, zegt ouderling P. A. van den Bogerd. Hoofdaannemer was Fa. Van den Bogerd uit Zuilichem. „Er is veel door zelfwerkzaamheid van gemeenteleden gerealiseerd. Wij zijn een relatief kleine gemeente. Zo zijn veel kosten bespaard.” Het nieuwe kerkgebouw heeft een kerkzaal met circa 260 zitplaatsen. Daarnaast zijn er beneden twee zalen en boven ook nog twee: voor de kinderoppas en de clubs.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Johannus orgel, type Sweelinck 20. Men is bezig om een imitatiefront te bouwen dat waarschijnlijk in 2012 geplaatst wordt.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur