Handelingen

Zuidermeer, Zuidermeerweg 47 - O.L. Vrouw van Lourdes

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw van Lourdes
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Koggenland
Plaats: Zuidermeer
Adres: Zuidermeerweg 47
Postcode: 1652CR
Inventarisatienummer: 06338
Jaar ingebruikname: 1934
Architect: Nicolaas Molenaar (1892-1973)
Huidige bestemming: dorpshuis
Monument status: geen


Geschiedenis

Zaalkerk in sobere expressionistische vormen, met klein klokkentorentje op de voorgevel. Links pastorie, rechts voormalig klooster, waarachter aparte kleine kapel.

Ongeveer in de jaren 1970, toen de kerk al te groot was geworden voor dit kleine dorp, is het interieur verdeeld tussen kerkzaal (in koorgedeelte) en dorpshuis (in het schip). Daarbij heeft tevens inbouw van een verlaagd plafond plaatsgevonden. In 2008 is een verbouwingsplan gemaakt, en de kerk voor vieringen buiten gebruik gesteld. Er kwam toen een kleine, tijdelijke kerkruimte in de voormalige pastorie. Belangrijk doel van het verbouwingsplan was de instandhouding van het architectonisch uiterst belangrijke, pittoreske ensemble van voorgevel kerk en de twee panden aan weerszijden.

Voorjaar 2009 is begonnen met de verbouwing. Het koorgedeelte, dat bouwkundig in slechte staat verkeerde, is gesloopt (ongeveer eenderde van het totale bouwvolume van de kerk). De links voor het koorgedeelte gesitueerde sacristie is verbouwd tot een kleine kerkzaal, voor ongeveer 50 mensen. Het schip is ingericht tot dorpshuis, gymzaal, enz. In april 2010 is dit dorpshuis in gebruik genomen. Omstreeks die tijd is ook de Kapel O.L. Vrouw van Lourdes ingewijd.

De twee witte beelden (Maria van Lourdes en Bernadette), die zich aan de voorgevel van de kerk bevonden, zijn verplaatst naar de achtergevel van de huidige Kapel.

Altaar

In de nieuwgebouwde kerk is, tegen de recht gesloten koorwand, in 1934 een mooi barok altaar geplaatst, afkomstig uit de in 1934 gesloten R.K. St. Catharinakerk, Singel, Amsterdam. Dit altaar paste, wegens de omvang, niet meer in de verbouwingsplannen. Voorjaar 2009 is het gedemonteerd en tijdelijk opgeslagen. Later, na restauratie en schoonpoetsen, is dit altaar overgeplaatst naar het koor van de R.K. St. Victorkerk in het nabije Obdam, waar het op 3 april 2011 feestelijk in gebruik is genomen.

Externe link


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Kort na de opnamen hieronder is begonnen met de verbouwing, en gedeeltelijke sloop, van de kerk.