Handelingen

Zuid-Beijerland, Koninginneweg 4 - Eendrachtskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Eendrachtskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Zuid-Beijerland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Zuid-Beijerland
Adres: Koninginneweg 4
Postcode: 3284KJ
Inventarisatienummer: 03744
Jaar ingebruikname: 1933
Architect: Gijp, van der
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Zeer belangrijke interbellumkerk met forse toren. Het kerkgebouw is een kruiskerk met een 46 meter hoge toren die asymmetrisch geplaatst is in de rechter hoek van schip en dwarsschip. Verving een kerk uit 1678, die in april 1932 is afgebrand.

Na de bedijking van Zuid-Beijerland in 1615 kwam er ook een kerk. Die bestaat niet meer. Het moet een kerk zijn geweest met een ranke spitse toren. Ze was gelegen - zoals blijkt uit een prent uit 1793 uit het boek De Nederlandsche Stad- en Dorp beschrijver van L. van Ollefen - in de Hitzert of het Zuidlijk land. De huidige Ned. Hervormde Kerk aan de Koninginneweg is gebouwd naar een ontwerp van architect Van der Gijp en werd 13 december 1933 in gebruik genomen.

Over het lokale Samen op Weg (SoW) proces

De Gereformeerde kerk Zuid-Beijerland is gesticht in 1836. Waar in die eerste tijd werd gekerkt is niet helemaal duidelijk. In 1875 werd aan de Dorpsstraat een kerk gebouwd, die werd verlaten en verkocht toen in 1960 aan de Nassaustraat een nieuwe kerk werd gebouwd door architectenbureau Rothuizen en 't Hooft.

Per 1 januari 2002 is de SoW-gemeente gevormd. Dat had consequenties voor de gebouwen. Aanvankelijk werd beurtelings in beide gebouwen gekerkt. Gezien de ruimte is besloten van de Ned. Hervormde kerk de SoW-kerk te maken. De eerste drie maanden van 2003 is het interieur volledig gerenoveerd en klaar gemaakt voor de nieuwe bestemming.

Op zondag 23 maart 2003 is in de Gereformeerde Kerk de laatste dienst gehouden. De kerk is verkocht. Op zaterdag 29 maart 2003 is met een informeel samenzijn, een broodmaaltijd en een vesperdienst afscheid genomen van het Gereformeerde kerkgebouw.

Aansluitend is zondag 30 maart 2003 de SoW-kerk aan de Koninginneweg in gebruik genomen met een ceremoniële opening, een eredienst, bezichtiging, een spelprogramma en een maaltijd en ten slotte een zangdienst in de middag. Bij die gelegenheid kreeg deze SoW-kerk de naam Eendrachtskerk.

Het exterieur van de Eendrachtskerk is gerestaureerd in 2005-2006.

Inleiding

De hervormde KERK maakt deel uit van het complex aan de Koninginneweg 4-6 in het dorp Zuid-Beijerland. De kerk is van het type kruiskerk en is in 1933 tegelijk met de pastorie gebouwd in opdracht van de Hervormde gemeente in een stijl die verwant is aan het Zakelijk-Expressionisme. Vergelijkbare kerken zijn in deze periode op meerdere plaatsen in Nederland gebouwd. Aan de rechter zijgevel is een aanbouw gerealiseerd in de jaren 1970, die van ondergeschikt belang is voor de bescherming. Het orgel in de kerk is niet beschermenswaardig.

Orgel

Het orgel is in 1933 gebouwd door de firma Valckx & Van Kouteren & Co. (Rotterdam). In 1971 breidt de firma Pels & Van Leeuwen (Alkmaar) het uit met o.a. een Positief. Daarbij wordt gebruik gemaakt van pijpwerk dat elders beschikbaar was gekomen bij de afbraak van een ander orgel van Valckx & Van Kouteren. Bovendien wordt de tractuur geëlektrificeerd.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Gedekte fluit 4' - Quint 2⅔' - Cornet 8' 5 sterk discant - Mixtuur 7 sterk - Trompet 8'.
  • Positief (manuaal 2): Holpijp 8' - Quintadeen 8' - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Sesquialter 2 sterk - Mixtuur 3 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Zwelwerk (manuaal 3): Echoprestant 8' - Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' - Vox Céleste 8', vanaf c - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Woudfluit 2' - Quint 1⅓' - Mixtuur 4 sterk - Dulciaan 16' - Basson-Hautbois 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Prestant 16' (unit) - Subbas 16' - Octaaf 8' - Gedekt 8' (unit) - Octaaf 4' (unit) - Fagot 16' - Schalmei 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Positief aan Pedaal - Zwelwerk aan Pedaal - Positief aan Hoofdwerk - Zwelwerk aan Hoofdwerk - Zwelwerk aan Positief.
  • Speelhulpen: Vrije combinatie - Generaal crescendo.

Elektro-pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur