Handelingen

Zoetermeer, Hekbootkade 60 - De Doortocht

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Doortocht
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zoetermeer
Plaats: Zoetermeer
Adres: Hekbootkade 60
Postcode: 2725AR
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1975
Architect: Vliet, J.F - Herpertz, Ph.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne kerk met klokkenstoel, in gebruik genomen december 1975.

  • 2018 Voornemen sluiting per 1 september 2019.
  • 2021 Tabor, Doortocht en Genesareth zijn per ultimo mei 2021 voor de vieringen gesloten.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Domus orgel, type D40.

In de media

  • Uit Algemeen Dagblad, d.d. 5 april 2018

De vier wijkkerken De Doortocht, Genesareth, Tabor en De Wijngaard gaan op 1 september 2019 dicht. De Nicolaaskerk in het Dorp wordt het nieuwe liturgisch centrum voor heel katholiek Zoetermeer.De vier wijkkerken De Doortocht, Genesareth, Tabor en De Wijngaard gaan op 1 september 2019 dicht. De Nicolaaskerk in het Dorp wordt het nieuwe liturgisch centrum voor heel katholiek Zoetermeer. Met die ingrijpende maatregelen wil de H. Nicolaasparochie de katholieke kerk in Zoetermeer vitaliseren. Pastoor Jaap van der Bie, voorzitter van bestuur en pastoraal team, vindt de maatregelen onontkoombaar. ,,We moeten met elkaar de bakens verzetten en de uitdaging aangaan om de kerk ook de komende jaren met veel vrijwilligers in heel Zoetermeer zichtbaar te maken. Kerkbezoek is niet meer vanzelfsprekend, zeker niet voor jonge mensen. We vergrijzen. De kerk krijgt minder geld binnen en het aantal actieve parochianen wordt kleiner.”

Van der Bie erkent dat de investering in het vormen van een vitale kerk verdriet en veel emoties oproept. ,,Ja, ook bij onszelf. We nemen afscheid van het oude vertrouwde. Dit rouwproces willen we met elkaar dragen.”

Het omdopen van de Nicolaaskerk tot één nieuw liturgisch centrum en de sluiting van de vier wijkkerken in de wijken De Leyens, Meerzicht, Noordhove en Rokkeveen per 1 september 2019 is al besproken met het Bisdom Rotterdam. De kerkgebouwen worden verkocht of verhuurd. Parochieel Centrum De Kapelaan naast de Nicolaaskerk wordt hét activiteitencentrum van katholiek Zoetermeer en ook ontmoetingsplaats voor alle katholieke jongeren. Bisschop Van der Hende moet uiteindelijk het groene licht geven voor de uitvoering van het plan.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur