Handelingen

Zoetermeer, Dorpsstraat 59 - Oude Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oude Kerk
Genootschap: PKN Protestantse wijkgemeente Zoetermeer
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zoetermeer
Plaats: Zoetermeer
Adres: Dorpsstraat 59
Postcode: 2712AA
Inventarisatienummer: 03717
Jaar ingebruikname: 1787
Architect: Giudici, C.G.F., Rotterdam
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 41023


Geschiedenis

Oudste kerk in Zoetermeer, dat vroeger Zegwaard / Zegwaart heette.

De Oude Kerk in Zoetermeer is een Hervormde kerk in het oude hart van het dorp, gebouwd in de periode 1785-1787 door de Italiaanse architect Jan Giudici. De kerk is van het type kruiskerk, hoewel de kerk van buitenaf vierkant lijkt. Het is Zoetermeers oudste gebouw, met de toren uit 1642, en de bakstenen voet uit de 15e eeuw. Op deze plek van de huidige oude kerk stond in 1296 waarschijnlijk ook al een kerk. De Oude Kerk aan de Dorpsstraat 59 is sinds de restauratie in 1970 door Piet van de Sterre uit Leiderdorp een Rijksmonument.

Na een actie van het kostersechtpaar is in september 2001 een nieuw avondmaalsservies in gebruik genomen. Alle onderdelen zijn van tin. Op 2 april 2002 is een begin gemaakt met een restauratie van het interieur van de N.H. Oude kerk. Het orgel heeft de oorspronkelijke mahoniekleur weer terug. Ook is dubbel glas aangebracht. Op zondag 21 juli is er de eerste kerkdienst weer gehouden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Monumentaal gebouw op vierkante plattegrond met rechthoekige uitbouw aan de oostzijde, gebouwd door Giudici, 1785-1787. Stucgewelven op vier pijlers. Tegen de zuidgevel portaal met hardstenen zuilen, hoofdgestel en siervazen. Toren met gedeeltelijke 15e eeuwse onderbouw, waarop sierlijke achtkantige houten bekroning van Giudici (?). Waardevol interieur; kansel, doophek en drie herenbanken in stijl Lod. XVI; twee grote en vijf kleine kaarsenkronen (XVII). Kerk en toren gerestaureerd 195.? Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1839 door N.A. Lohman en Zonen gebouwd. In 1971 uitgebreid met een vrij Pedaal.

Toren

Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van A. Steylaert, 1571, diam. 103,7 cm en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, gesigneerd Willem Hermannus Brouckman, 1634. Toren 1642, Architect D. van Brandwijck.

Orgel

Hoofdorgel

Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1839 door N.A. Lohman en Zonen gebouwd. In 1971 uitgebreid met een vrij Pedaal. In 2004 herstelwerkzaamheden door Flentrop Orgelbouw. Daarbij werden onder meer de frontpijpen gepoetst en de curieuze bakstukversiering hersteld. Tevens werd de intonatie herzien, waarbij met name aan de tongwerken op een aantal punten correcties plaatsvonden. De werkzaamheden werden begeleid door adviseur Rudi van Straten.

Dispositie
  • Hoofdwerk (Manuaal I, C-f3): Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Open Fluit 4' - Roerfluit 4' - Quint 2 2/3' - Octaaf 2' - Mixtuur B/D III-V - Cornet D III - Trompet B/D 8'.
  • Bovenwerk (Manuaal II, C-f3): Roerfluit B/D 8' - Gamba D 8' - Quintadeen 8' - Prestant 4' - Fluit 4' - Woudfluit 2' Flageolet 1' Dulciaan B/D 8'.
  • Pedaal (C-d1): Subbas 16' - Octaaf 8' - Fagot 16'.
  • Koppelingen HW-BW - Ped-HW -
  • Tremulant HW, BW.

Winddruk: HW, BW 69 mm wk.; Pedaal 83 mm wk. Toonhoogte: a1 = 440 Hz. Temperatuur: evenredig zwevend.

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door Jacob Breetvelt voor de kerkzaal van huize De Morgenster in Zoetermeer in 1996. In 2006 is het orgel overgeplaatst naar de Oude Kerk in Zoetermeer.

In de media

  • Uit Telegraaf, d.d. 30 september 2016

Zoetermeerders moeten tijdelijk het gezellige carillonspel en klokkengelui missen. Na een fikse vertraging wordt in december eindelijk begonnen met de restauratie van de verrotte toren van de Oude Kerk en daarvoor zal zelfs even de tijd worden stopgezet. „Helaas moet alles worden stilgelegd. De kans op schade is te groot”, zegt Rik Buddenberg, oud-burgemeester van Pijnacker-Nootdorp en voorzitter van het College van Kerkrentmeesters.De klokkentoren van Zoetermeers oudste gebouw verkeert in slechte staat. De bakstenen onderkant uit 1642 staat op instorten, terwijl het sierlijke houten bovendeel, dat er een eeuw later werd opgezet, is aangetast door insecten en vocht. „Er zijn specialisten voor nodig om de klus te klaren, maar in Nederland is de spoeling dun. Daarom duurde het lang voordat we een geschikte aannemer vonden”, aldus Buddenberg. Ook de financiering van de 650.000 euro kostende restauratie ging niet zonder slag of stoot en de Protestantse Gemeente dreigde de provincie met een bezwaarprocedure. Met de gemeente was er lange tijd gebakkelei over de vraag wie nu eigenlijk de eigenaar is. Uiteindelijk dragen beide partijen rond de vijf ton bij. Het resterende bedrag wordt betaald door de kerk zelf, die daarnaast fondsen heeft aangeschreven. Volgens Buddenberg zal de restauratie omstreeks april zijn afgerond. Aansluitend wordt het voegwerk aangepakt en moet de gevel, van een te zachte steensoort, worden hersteld.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel