Handelingen

Zevenaar, Noordeinde 55 - Maria Koningin (1960 - 2001)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Koningin
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zevenaar
Plaats: Zevenaar
Adres: Noordeinde 55
Postcode: 6901EA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Starmans, P.H.A
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen

Geschiedenis

Dit was een buitengewoon belangrijke moderne kerk.

De oprichting van de nieuwe parochie van de H. Maria Koningin, als afsplitsing van de moederparochie van Zevenaar, de H. Andreas, was in de jaren 1950 een feit. Zevenaar breidde zich vooral aan de noordkant uit.

Het nieuwe kerkgebouw, gebouwd in 1959-'60, was in vele opzichten een opzienbarend ontwerp. Getekend door het bureau P.H.A. Starmans, bekend van vele naoorlogse kerken in het aartsbisdom Utrecht, was het controversieel te noemen: een driehoekige plattegrond, zeer grote raampartijen en grote, schuine (lessenaars)daken. Het motief van de driehoek keerde op verschillende plaatsen in het ontwerp terug, behalve bij de plattegrond ook in de doopkapel en bij het verhoogde priesterkoor. De symbolische verwijzing naar de H. Drie-eenheid stond hiermee centraal. Ook zou het ontwerp van de beroemde kapel Notre Dame du Haut van Le Corbusier in het Franse Ronchamp (1954) van invloed op het Zevenaarse kerkontwerp zijn geweest. Ondanks het vernieuwende ontwerp, sloot het kerkgebouw nog aan bij de traditionele liturgie van vóór de jaren 1960: het had een axiaal bankenplan en een verhoogd priesterkoor, die duidelijk van elkaar gescheiden waren. De kerk kwam juist voor het Tweede Vaticaans Concilie (1962-'65) gereed.

Hoe opvallend en vernieuwend dit kerkontwerp ook was, zo groot werden na korte tijd al de bouwkundige problemen: lekkages waren aan de orde van de dag. Deze werden vaak provisorisch verholpen, maar een echte oplossing van de bouwtechnische problemen van het dak is er nooit gekomen. In de jaren 1990 werd besloten de beide parochies van Zevenaar samen te voegen en de H. Maria Koninginkerk te sluiten. Dit ook als gevolg van teruglopend kerkbezoek.

In augustus/september 2001 werd de kerk gesloten en gesloopt. Een uniek kerkontwerp, tevens één van de markantste naoorlogse gebouwen in de regio Liemers, behoort daarmee definitief tot het verleden.

Afbeeldingen